ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Η επιστροφή σε κέρδη δροσίζει τη Σουρωτή

Θεσσαλονίκη: Η επιστροφή σε κέρδη δροσίζει τη Σουρωτή

Ημέρα καλών ειδήσεων είναι η Τετάρτη 28 Μαΐου για τους μετόχους της Σουρωτής ΑΕ, αφού στην τακτική γενική συνέλευση που πραγματοποιείται σήμερα θα ανακοινωθεί η επιστροφή της εταιρείας σε κέρδη, μετά από τρεις ζημιογόνες χρήσεις, αλλά και η έναρξη της συνεργασίας με μεγάλη ρωσική αλυσίδα λιανικής.

Η Σουρωτή, το 2013, σταθεροποίησε τις πωλήσεις της λίγο πάνω από τα 13 εκατ. ευρώ, μείωσε τις υποχρεώσεις προς προμηθευτές, γύρισε σε κερδοφορία, ενώ το φθινόπωρο τοποθέτησε στην αγορά μία νέα σειρά προϊόντων, τα αναψυκτικά «SoSOUROTI» , κάνοντας παράλληλα την είσοδό της και στην αγορά των χυμών με το φυσικό χυμό «το ΡΟΔΙ σου».

Η εταιρεία αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το 2014, καθώς περιμένει να... «εισπράξει» από την αναμενόμενη άνοδο του τουριστικού κύματος το καλοκαίρι. Άλλωστε από πέρυσι έχει αρχίσει εξαγωγές στην Κίνα, σε συνεργασία με τοπικό χονδρέμπορο, ενώ στα τέλη Μαρτίου, φέτος, έφυγε το πρώτο φορτίο για Ρωσία.

«Η συνεργασία με τη ρωσική αλυσίδα αφορά την πώληση του ανθρακούχου νερού 'Σουρωτή', ενώ στην Κίνα ξεκινήσαμε με το μη ανθρακούχο 'Ύδωρ Σουρωτής', συνεργασία που μπορεί να επεκταθεί και στο ανθρακούχο», δήλωσε στη Voria.gr o διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιάννης Ιωαννίδης.

Η διοίκηση της εταιρείας είναι συγκρατημένη στις προβλέψεις της για το 2014, καθώς θεωρεί ότι είναι νωρίς από φέτος για να υπάρξει μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις από τις εξαγωγές στις νέες αγορές, παρότι κινούνται ανοδικά (σήμερα στο 7% του συνολικού τζίρου).

«Θέλουμε να αυξήσουμε τις πωλήσεις μας στο μη ανθρακούχο νερό με εξαγωγές αλλά και με άνοδο του μεριδίου μας στην εσωτερική αγορά, που είναι στο 2,5%. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα χρειαστεί να επενδύσουμε στη γραμμή παραγωγής, σχέδιο που συζητάμε, αλλά δεν το έχουμε ακόμη αποφασίσει και εντάξει σε business plan», διευκρίνισε ο κ. Ιωαννίδης.

Να σημειωθεί ότι η υλοποίηση μίας τέτοιας επένδυσης, υπολογίζεται κοντά στα 4- 4,5 εκατ. ευρώ και οπωσδήποτε, η ανάληψή της απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό μετά από τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν έχει τραπεζικό δανεισμό.

Για την εταιρεία, παρά την είσοδό της σε νέες κατηγορίες προϊόντων, το ισχυρό της χαρτί παραμένει το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό «Σουρωτޝ», ένα brand πολύ ισχυρό στην κατηγορία του.

Στο σύνολο των πωλήσεων της εταιρείας το ανθρακούχο νερό έχει σχεδόν το 80%, μικρό ποσοστό 1,5%-2% έχουν τα αναψυκτικά και το τσάϊ 'SOUROTEA', ενώ το υπόλοιπο αντιστοιχεί στο ήρεμο νερό «Ύδωρ Σουρωτής».

Πωλήσεις και αποτελέσματα το 2013

Το 2013 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 13 ,1 εκατ. ευρώ , έναντι 13,5 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 5,5 εκατ. ευρώ από 5,1 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, αυξημένα κατά 7,5%.

Τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας και διάθεσης μειώθηκαν κατά 5,4%, από 5,7 εκατ. ευρώ το 2012 σε 5,1 εκατ. ευρώ το 2013, μειωμένα κατά 5,4%, διαμορφώνοντας τα ολικά αποτελέσματα εκμετάλλευσης σε κέρδη 0,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 0,5 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Η εταιρία που δεν έχει τραπεζικό δανεισμό, το 2013 μείωσε τις υποχρεώσεις της κατά 0,3 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές, ενώ παράλληλα είναι τακτοποιημένη φορολογικά και ασφαλιστικά χωρίς ρυθμίσεις.

Επιπλέον, η «Σουρωτή» διαθέτει ισχυρό κυκλοφορούν ενεργητικό το οποίο ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ χωρίς τις επισφάλειες, ενώ οι αντίστοιχες βραχυχρόνιες υποχρεώσεις ανέρχονται σε λιγότερα από 3 εκατ. ευρώ. Σημαντική προσπάθεια πραγματοποιήθηκε στην χρήση του 2013 στον περιορισμό των ανοικτών υπολοίπων των πελατών τα οποία μειώθηκαν κατά 1,7 εκατ. ευρώ.

Voria.gr

Διαβάστε επίσης: "Ζητείται νύφη για κάλυψη τεκμηρίων"