Δηλώστε στο taxisNET τον ακατάσχετο λογαριασμό

Newsbomb

Μήνυμα προς τους οφειλέτες του Δημοσίου στέλνει το υπουργείο Οικονομικών, προτρέποντας τους φορολογούμενους να δηλώσουν έναν τραπεζικό λογαριασμό οπου θα ισχύει το ακατάσχετο. Η νέα αυτή εφαρμογή θα τεθεί σε εφαρμογή εντός ολίγον ημερών στο taxisNET.

Μέσω της εφαρμογής αυτής, οι φορολογούμενοι θα έχουν την δυνατότητα να δηλώσουν έναν μοναδικό λογαριασμό για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ και έτσι θα τίθεται αυτόματο «στοπ» στις κατασχέσεις.

Το υπουργείο προχωρά σε αυτή την κίνηση γιατί παρόλο που ψηφίστηκε πρόσφατα νόμος που αυξάνει το ακατάσχετο και εκδόθηκε η σχετική εγκύκλιος αρκετοί φορολογούμενοι δεν γνωστοποίησαν στις τράπεζες την προέλευση των χρημάτων με αποτέλεσμα να προχωρήσει η διαδικασία της κατάσχεσης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4254/2014 διασφαλίζεται το ακατάσχετο ποσό των 1.500 ευρώ μηνιαίως (από 1.000 ευρώ) για τους φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Επιπρόσθετα η διάταξη προβλέπει ρητά ότι πέραν των 1.500 ευρώ, είναι ακατάσχετα προνοιακά επιδόματα όπως των πολυτέκνων και των τετραπληγικών, καθώς και το κοινωνικό μέρισμα το οποίο και διανέμεται αυτή την περίοδο.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Να υπενθυμίσουμε πως στην ερμηνευτική του νόμου εγκύκλιο υπογραμμίζεται πως «δεν χωρεί κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μικρότερο των 1.500 ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 1/4 αυτών, με το ποσό που απομένει όμως να μην είναι χαμηλότερο των 1.500 ευρώ. Τέλος, όταν ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει σύνταξη ή μισθό ή ασφαλιστικό βοήθημα από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 1/4 με το εναπομένον ποσό από το σύνολό τους να μην είναι μικρότερο των 1.500 ευρώ.»

Διαβάστε επίσης:

Τι ανατροπές θα υπάρξουν στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

Τι αλλάζει στο ασφαλιστικό από την 1η Ιουλίου

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved