ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος

ΙΟΒΕ: Σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος

Ανοδική τάση διατηρεί τον Ιούνιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα και διαμορφώνεται στις 103,7 μονάδες. Σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας Ιουνίου 2014 του ΙΟΒΕ είναι η καλύτερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2008.

Όπως επισημαίνεται, η απαισιοδοξία πολιτών και επιχειρήσεων για την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα συνεχώς αμβλύνεται.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνεχίζει να βελτιώνεται για τέταρτο διαδοχικό μήνα, στα λιγότερο αρνητικά επίπεδα των τελευταίων 4½ ετών, αντανακλώντας λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και της χώρας.

Ένα μέρος της καταγραφόμενης βελτίωσης θα πρέπει να αποδοθεί στην ιδιαίτερα θετική πορεία του τουρισμού που, με τη σειρά της, επηρεάζει διάφορους κλάδους της οικονομίας ενώ στηρίζει εισοδηματικά μεγάλο πλήθος νοικοκυριών, κυρίως στην περιφέρεια.

Αναλυτικότερα:

  • Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής μεταβάλλονται θετικά, με τις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης να κερδίζουν ήπια έδαφος και τον δείκτη για τα αποθέματα να αποκλιμακώνεται.
  • Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους ανακάμπτουν αισθητά, όπως και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να βελτιώνονται, επίσης, αλλά ηπιότερα.
  • Στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αμβλύνονται, ενώ και οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους βελτιώνονται, με τον δείκτη των αποθεμάτων να κινείται ελαφρώς ανοδικά.
  • Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων βελτιώνονται ελαφρά, εξέλιξη ανάλογη με εκείνη του δείκτη πρόβλεψης για την απασχόληση.
  • Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο ενισχύονται σημαντικά, ενώ οι προθέσεις για αποταμίευση επιδεινώνονται ελαφρά, όπως συμβαίνει και με τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.

Διαβάστε επίσης:

ΒΕΘ: Τέσσερις βιοτεχνίες κλείνουν καθημερινά στη Θεσσαλονίκη

ΟΤΕ : Κατέθεσε προσφορά στην Forthnet για την εξαγορά της NOVA