ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρώνουμε ακόμη «φόρο Φρειδερίκης» και εισφορά υπέρ δακοκτονίας!

Πληρώνουμε ακόμη «φόρο Φρειδερίκης» και εισφορά υπέρ δακοκτονίας!

Αν έπρεπε να πάρουμε κάποιο παράσημο, θα ήταν στη φορολογική τρέλα αφού σε αυτή τη χώρα πληρώνουμε φόρους ακόμα και για υπηρεσίες που δεν υπάρχουν!

Ο απόλυτος παραλογισμός με τους φόρους υπέρ τρίτων συνεχίζεται στο ελληνικό φορολογικό σύστημα. Οι Ελληνες συνεχίζουν να πληρώνουν φόρους που είχαν επιβληθεί πριν από δεκαετίες και που δεν έχουν κανέναν λόγο να υπάρχουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο φόρος που τέθηκε σε ισχύ το 1950 από την τότε «βασιλομήτωρ» Φρειδερίκη με σκοπό την ενίσχυση των βόρειων επαρχιών που είχαν πληγεί περισσότερο από τον Εμφύλιο πόλεμο.

Κι όμως, ο φόρος αυτός ισχύει και τα έσοδα πηγαίνουν πλέον στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας.

Η φορολογική τρέλα συνεχίζεται καθώς υπάρχουν κι άλλοι… περίεργοι φόροι.

Για παράδειγμα το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας- που δεν υφίσταται πλέον- εισπράττει 1 % από κάθε ασφαλιστήριο αυτοκινήτου.

Ακόμη, βάσει του νόμου 2121/1993, όσοι αγοράζουν χαρτί εκτύπωσης Α3 ή Α4 πληρώνουν φόρο 4% υπέρ πνευματικών δικαιωμάτων.

Υπάρχει επίσης το 0,12% στα στεγαστικά δάνεια υπέρ εξαγωγέων ή το παράβολο έως 100 ευρώ στον σύλλογο υδραυλικών, ώστε να θεωρήσει την οικοδομική άδεια για την Πολεοδομία.

Αντίστοιχα, για κάθε μελέτη που απαιτείται στα προγράμματα του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία πρέπει να υπογράφεται από ιδιώτη γεωτεχνικό, καταβάλλεται ποσοστό από 2% έως και 5% της αμοιβής του μελετητή υπέρ Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Ακόμη, όλοι πληρώνουν εισφορά 0,016 ευρώ επί κάθε κιλού αλευριού υπέρ Ταμείου Επικουρικής Ασφαλίσεως Αρτοποιών, αλλά και εισφορά 2% επί αξίας παραγόμενου λαδιού υπέρ δακοκτονίας.

Όπως αναφέρει το capital.gr, παράλογο μοιάζει και το ετήσιο παράβολο από 1% έως 2% επί των διδάκτρων που καλούνται να καταβάλουν οι γονείς που επιλέγουν να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σχολείο.

Αλλά, ακόμα και αν το πληρώσουν τα 12 χρόνια του σχολείου και στείλουν το παιδί μετά να σπουδάσει στο εξωτερικό, θα πρέπει να πληρώσουν και ένα χαρτόσημο 20% υπέρ ΟΓΑ για την αναγνώριση του τίτλου σπουδών.

Άλλα παράλογα παραδείγματα:

Εισφορά 2% επί αξίας τσιμέντου υπέρ Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντων.

Εισφορά - δικαίωμα εκτελωνιστικών εργασιών (ΔΕΤΕ), που βεβαιώνεται κατά την εισαγωγή, εξαγωγή και μεταφόρτωση αγαθών και καυσίμων, που προστέθηκε στη ΔΕΗ.

Εισφορά 0,5% επί ναυαγοσωστικών υπηρεσιών υπέρ του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου.

Εισφορά 1%» επί του κύκλου εργασιών εταιρειών πετρελαίου υπέρ Ταμείου Επικουρικής Ασφαλίσεως Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών.

Εισφορά 2% επί αξίας παραγόμενου λαδιού υπέρ δακοκτονίας.

Διαβάστε επίσης:

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Ποιοι το δικαιούνται

Ζήστε με 400 ευρώ το μήνα... Το είπε κι ο Κεγκέρογλου

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Από Σεπτέμβρη σε εφαρμογή το μέτρο

Προνοιακά επιδόματα: Τέλος με εντολή της τρόικα

Ρoή Ειδήσεων