ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μεσημέρι της Κυριακής (26/10 ) τα αποτελέσματα των τραπεζικών «τεστ αντοχής»

Το μεσημέρι της Κυριακής (26/10 ) τα αποτελέσματα των τραπεζικών «τεστ αντοχής»

Το μεσημέρι της Κυριακής (26/10) αναμένεται να ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα επίσημα αποτελέσματα της άσκησης προσημείωσης ακραίων καταστάσεων, των αποκαλούμενων «stress tests» για τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες: Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank.

Οι αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές έχουν ενημερώσει επίσημα από το βράδυ της Πέμπτης τις διοικήσεις των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, ώστε την Κυριακή το απόγευμα να προβούν και οι ίδιες σε ανακοινώσεις γνωστοποιώντας τα αποτελέσματα στους μετόχους τους, αλλά και στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό.

Σε περίπτωση που για κάποια τράπεζα έχει προκύψει ανάγκη ενίσχυσης της κεφαλαιακής της επάρκειας, στη σχετική ανακοίνωσή της θα περιλαμβάνεται και ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσει στη σχετική διαδικασία, ενώ σε ανακοίνωση με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της ΕΚΤ θα προχωρήσει και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν ή όχι, θα αποτελέσει και την αφετηρία για δυνατότητα εναλλακτικής αξιοποίησης μέρους ή όλου του κεφαλαιακού αποθέματος των 11,3 δισ. ευρώ που διατηρεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Η πανευρωπαϊκή αξιολόγηση των τραπεζών και τεστ αντοχής γίνονται πάντως για τρίτη φορά, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αξιολογώντας την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού 130 ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και την αντοχή 123 τραπεζών σε περίπτωση επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών (stress test).

Διαβάστε ακόμα:

Reuters: Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε εξαίρεση του ασφαλιστικού από την αξιολόγηση