Στον «αέρα» η 5η δόση του δανείου

Εν αμφιβόλω τίθεται η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του ελληνικού δανείου από το ΔΝΤ, παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Εν αμφιβόλω τίθεται η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του ελληνικού δανείου από το ΔΝΤ, παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Βάσει του καταστατικού του, το ΔΝΤ δεν μπορεί να αποδεσμεύσει το ποσό, εαν τα προγράμματα στήριξης που εφαρμόζει δεν έχουν πλήρη χρηματοδότηση.

«Εάν οι Ευρωπαίοι λάβουν γνώση ότι η εκταμίευση του ΔΝΤ στις 29 Ιουνίου δεν είναι λειτουργικά δυνατή, τότε το ΔΝΤ αναμένει από τους Ευρωπαίους να μπουν στη θέση του ΔΝΤ και να αναλάβουν αυτοί τη δόση του» δήλωσε ο Γιούνκερ από το βήμα συνεδρίου στο Λουξεμβούργο.

Ωστόσο, ο Γιούνκερ αναγνώρισε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι δύσκολο, καθώς η Γερμανία, η Φιλανδία και η Ολλανδία, καθώς και μια σειρά άλλων χωρών, δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για να καλύψουν το ποσό.

Διασφαλίσεις ζητά το ΔΝΤ

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζει την Ελλάδα, μέχρι να υπάρξουν χρηματοδοτικές εγγυήσεις από την Ευρώπη για τη διασφάλιση του προγράμματος διάσωσης.

«Δεν δανείζουμε ποτέ όταν δεν έχουμε εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξει κενό χρηματοδότησης. Έτσι εξασφαλίζουμε την ασφάλεια των χρημάτων των μελών μας» δήλωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Καρολάιν Άτκινσον κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών.

Πηγή:newscode.gr