ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: 80.000 οι προεκλογικές προσφυγές!

ΕΝΦΙΑ: 80.000 οι προεκλογικές προσφυγές!

Ταλαιπωρία των πολιτών εν μέσω εκλογών αφού η Διευθυνση Επίλυσης Διαφορών της γενικής γραμματείας εσόδων πήρε παράταση στις απαντήσεις που στέλνει στους φορολογούμενους με αποτέλεσμα χιλιάδες υποθέσεις να σέρνονται...

ΝΕΟ «ΑΥΤΟΓΚΟΛ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΡΕΧΕΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΕΚΛΟΓΩΝ

Τον Αύγουστο που μας πέρασε εκδόθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες εκκαθαριστικά σημειώματα που λίγο αργότερα, το διάστημα από 1η Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου, αμφισβητήθηκαν από δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους με τις οδηγίες που έδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και άλλοι φορείς.

Η ανταπόκριση ήταν μάλιστα αρκετά μεγάλη και σύμφωνα με δημοσιεύματα ο αριθμός των προσφυγών ξεπέρασε τις 80.000.

Το κύριο επιχείρημα όσων προσέφυγαν ήταν η πραγματική οικονομική αδυναμία πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, δεδομένης της συγκεκριμένης εισοδηματικής κατάστασης του κάθε φορολογούμενου, ενώ προβλήθηκαν και άλλα επιχειρήματα όπως η χρήση δικαιώματος του φορολογούμενου να φορολογηθεί επί της πραγματικής αξίας της ακίνητης περιουσίας.

Το χρονικό διάστημα που είχε η φορολογική αρχή (Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών) για να απαντήσει αρχικά ήταν 60 ημέρες και στη συνέχεια ξεκινούσε η νέα προθεσμία των 30 ημερών για να καταφύγει ο ενδιαφερόμενος πολίτης (με δικηγόρο ή χωρίς δικηγόρο αλλά με ευεργέτημα πενίας) στα φορολογικά δικαστήρια.

Πρακτικά αυτό σήμαινε ότι αν η ενδικοφανής προσφυγή είχε π.χ. κατατεθεί στις 10 Οκτωβρίου η φορολογική αρχή θα έπρεπε να απαντήσει μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου (60 ημερολογιακές από 10 Οκτωβρίου) και ότι αντίστοιχα η προσφυγή στα φορολογικά δικαστήρια θα έπρεπε να γίνει μέχρι τις 8 Ιανουαρίου (30 ημερολογιακές από 9 Δεκεμβρίου).

Όμως με το άρθρο 91 παρ.2 Ν.4316/2014, (ΦΕΚ Α 270/24.12.2014) η προθεσμία της φορολογικής αρχής για να απαντήσει έγινε 90 ημέρες.

Αποτέλεσμα είναι αφενός να μετατεθεί ο χρόνος στον οποίον πρέπει να απαντήσει η φορολογική αρχή (π.χ. αν η ενδικοφανής προσφυγή έγινε στις 10 Οκτωβρίου η φορολογική αρχή πρέπει να απαντήσει έως τις 8 Ιανουαρίου) και αφετέρου να μετατεθεί ο χρόνος άσκησης της προσφυγής στα φορολογικά δικαστήρια (αν π.χ. η προθεσμία της φορολογικής αρχής για να απαντήσει έληξε στις 8 Ιανουαρίου, τότε η προσφυγή στα φορολογικά δικαστήρια μπορεί να ασκηθεί μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου, γιατί 7 & 8 Φεβρουαρίου πέφτει σαββατοκύριακο).

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η παράταση της προθεσμίας που δόθηκε στη φορολογική αρχή για να απαντήσει (από 60 σε 90 ημέρες) ήταν κάτι σκόπιμο ή μια τροπολογία την οποία εισηγήθηκαν υπηρεσιακοί παράγοντες αγνοώντας το γεγονός ότι καταλήγει τελικά να συμπίπτει η 30νθήμερη προθεσμία για προσφυγές στα δικαστήρια με την προεκλογική περίοδο.

Ας σημειωθεί τέλος ότι όσοι έκαναν διορθωτικές δηλώσεις Ε9 θα πρέπει να κάνουν όλη την διαδικασία αμφισβήτησης από την αρχή (ενδικοφανή προσφυγή και προσφυγή στα δικαστήρια), γιατί με την υποβολή της σχετικής δήλωσης Ε9 εξαφανίζεται η προηγούμενη πράξη ΕΝΦΙΑ (που ίσως είχε προσβληθεί) και δημιουργείται νέα πράξη εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ η οποία πρέπει να προσβληθεί από τους ενδιαφερόμενους εντός 30 ημερών με ενδικοφανή προσφυγή.

Σχετικές ειδήσεις