ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μίχαλος: Αναγκαία η στροφή στο ρεαλισμό

Μίχαλος: Αναγκαία η στροφή στο ρεαλισμό

Στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που κάνει αυτή την περίοδο η νέα ελληνική κυβέρνηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε ο αναπληρωτής πρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας σήμερα στη γενική συνέλευση των Ευρωεπιμελητηρίων στις Βρυξέλλες, μετά τις συναντήσεις που είχε με Επιτρόπους της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μίχαλος έκανε έκκληση προς κάθε κατεύθυνση για ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο και στροφή στον ρεαλισμό, προκειμένου να επιλυθεί ένα πρόβλημα που δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά αγγίζει ολόκληρη την ΕΕ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μίχαλος τόνισε:

«Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να σταματήσει να κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Πρωτίστως, όμως, αποτελεί πολιτική πράξη πίεσης προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί όλους ανεξαιρέτως τους όρους που έχει θέσει η τρόικα και που αποδεδειγμένα οδηγούν τη χώρα βαθύτερα στην ύφεση. Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι πιστωτές θα πρέπει να καθίσουν ως εταίροι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να κάνουν στροφή προς τον ρεαλισμό. Άμεση επιδίωξη και των δύο πλευρών πρέπει να είναι μια νέα συμφωνία που θα διασφαλίζει την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας, προκειμένου να μπορέσει να εκπληρώσει στο ακέραιο και τις υποχρεώσεις της προς τις άλλες χώρες- μέλη της ΕΕ και φυσικά και των Ευρωπαίων φορολογουμένων.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει στη χώρα μας να προωθηθούν όλες εκείνες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν τα φορολογικά έσοδα, θα κάνουν ευέλικτη και αποτελεσματική τη δημόσια διοίκηση, θα δώσουν κίνητρα για τη δημιουργία νέων επενδύσεων. Το να βρεθεί η Ελλάδα αντιμέτωπη με μια οδυνηρή χρεοκοπία και μια βέβαιη έξοδο από το ευρώ, δεν πρέπει να είναι στις επιδιώξεις των εταίρων μας αλλά ούτε και στη διαπραγματευτική ατζέντα της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας απευθύνουμε έκκληση προς την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους εταίρους μας μια συμβιβαστική λύση, ικανή, βέβαια, να δώσει λύση στα οξυμένα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Και ταυτόχρονα να υλοποιήσει τη βασική δέσμευση που ανέλαβε προεκλογικά απέναντι στους πολίτες για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Επίσης, απευθύνουμε έκκληση σε όλα τα κόμματα της νέας Βουλής να στηρίξουν έμπρακτα την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους.

Σχετικές ειδήσεις