ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιτέλα: Η απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα να μην επηρεάσει τη διαπραγμάτευση

Πιτέλα: Η απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα να μην επηρεάσει τη διαπραγμάτευση

«Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να πάψει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα σε αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση δεν πρέπει να έχει καμία επίδραση στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος», τονίζει χαρακτηριστικά σε σημερινή (5/2) ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιανι Πιτέλα.

Υπό το φως της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να πάψει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα, ο Τζ. Πιτέλα τονίζει ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, και όχι πλέον η τρόικα, πρέπει να διασφαλίσουν ευελιξία για την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να ανακάμψει η οικονομία της χώρας και να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες.

Καταλήγοντας, ο Ιταλός πρόεδρος αναφέρει τα εξής: «Pacta sunt servanda (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται). Είναι μια γενική αρχή που ισχύει και για την νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα πρέπει να είναι ανοικτά για την επαναδιαπραγμάτευση και ιδίως την επέκταση των όρων του σχεδίου διάσωσης»…

Σχετικές ειδήσεις