ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Blockupy στηρίζει Ελλάδα «αναστατώνοντας» τα εγκαίνια της έδρας της ΕΚΤ

Το Blockupy στηρίζει Ελλάδα «αναστατώνοντας» τα εγκαίνια της έδρας της ΕΚΤ

Σε μια διεθνή κινητοποίηση, στις 18 Μαρτίου στη Φρανκφούρτη, προκειμένου να… αναστατώσει τα εγκαίνια της νέας έδρας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενός θεσμού τον οποίο κατηγορεί κυρίως για «εκβιασμό» έναντι της Ελλάδας, κάλεσε το αντικαπιταλιστικό κίνημα Blockupy.

«Η καπιταλιστική πολιτική της ΕΚΤ δεν είναι κάτι το οποίο εμείς γιορτάζουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άαρον Μπρούκμιλερ, ένας από τους εκπροσώπους του Blockupy, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε την Τετάρτη (11/2) στη Φρανκφούρτη, μπροστά από τον ουρανοξύστη όπου έχει την έδρα της η ΕΚΤ από τα τέλη του 2014.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο φρουρός του ευρώ, σκοπεύει να εγκαινιάσει επισήμως στις 18 Μαρτίου το κτίριο αυτό, το οποίο οικοδόμησε στις όχθες του Μάιν, στο ανατολικό τμήμα της οικονομικής πρωτεύουσας της Γερμανίας.

Η ΕΚΤ καταλάμβανε προηγουμένως μια πολυκατοικία στο κέντρο της πόλης, δίπλα στο διάσημο φωτεινό γλυπτό που αναπαριστά το σύμβολο του ενιαίου νομίσματος.

Το Blockupy συνασπίζει σε όλη την Ευρώπη ακτιβιστές που αντιτίθενται στις πολιτικές λιτότητας, μέλη συνδικάτων ή οργανώσεις όπως η Attac, το γερμανικό κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς «Ντι Λίνκε» ή το κίνημα αμφισβήτησης Occupy Frankfurt.

Η κινητοποίηση που προγραμματίζεται για το Μάρτιο θα είναι μια διαμαρτυρία «εναντίον του εκβιασμού και της αντιδημοκρατικής και νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΕΚΤ», εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αποφάσισε πρόσφατα να στερήσει από τις ελληνικές τράπεζες ένα σημαντικό δίαυλο χρηματοδότησης, τερματίζοντας το προτιμησιακό καθεστώς που τους επέτρεπε να έχουν πρόσβαση σε τακτικές αναχρηματοδοτήσεις.

Η απόφαση αυτή ερμηνεύθηκε από το Blockupy ως ένα μέσο πίεσης επί της νέας ριζοσπαστικής αριστερής κυβέρνησης της Αθήνας, η οποία επιθυμεί να επαναδιαπραγματευθεί το μεγάλο χρέος της χώρας.

«Νωρίς το πρωί, θα αποκλείσουμε τις προσβάσεις στην ΕΚΤ για να εμποδίσουμε τους προσκεκλημένους και τους υπαλλήλους να μπουν», με σκοπό να διαταραχθούν οι εργασίες, καθώς και η δεξίωση που θα γίνει στο κτίριο, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Blockupy.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως περιμένει από τις 7 το πρωί (08:00 ώρα Ελλάδας) «πολλές χιλιάδες ανθρώπους απ' όλη την Ευρώπη», υποστηρίζοντας πως «10.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγγραφεί για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση», η οποία θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στις 17:00 στο κέντρο της Φρανκφούρτης.

Πολλές χιλιάδες, πάντως, μέλη του κινήματος Blockupy είχαν διαδηλώσει ήδη τον Ιούνιο του 2013 μπροστά από την πρώην έδρα της ΕΚΤ, στο πλαίσιο μιας πανευρωπαϊκής ημέρας διαμαρτυρίας εναντίον των πολιτικών λιτότητας…

Σχετικές ειδήσεις