ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτινγκερ: Συμφωνία τις επόμενες 8 ημέρες, πιθανή μια ακόμη Σύνοδος Κορυφής

Έτινγκερ: Συμφωνία τις επόμενες 8 ημέρες, πιθανή μια ακόμη Σύνοδος Κορυφής

Παράθυρο συμφωνίας άνοιξε με δήλωση του ο Γερμανός Επίτροπος της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ, μετά και την αμερικανική παρέμβαση οι Ευρωπαίοι και οι Ελληνες να καταλήξουν σύντομα σε έναν κοινό τόπο

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά πιθανόν να χρειασθεί γι' αυτό να πραγματοποιηθεί μία νέα σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα είπε ο Γερμανός Επίτροπος της ΕΕ, Γκίντερ Έτινγκερ.

«Εργαζόμαστε, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη» δήλωσε ο Έτινγκερ σε συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, προσθέτοντας: «Στη βάση αυτή, θεωρώ ότι θα είναι δυνατή μία συμφωνία τις επόμενες οκτώ ημέρες - εάν χρειασθεί με μία ακόμη σύνοδο των αρχηγών των κυβερνήσεων».

Νωρίτερα, η αμερικανική κυβέρνηση με νέα παρέμβασή της στους Ευρωπαίους ηγέτες ζήτησε οι δύο πλευρές να προχωρήσουν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, προτάσσοντας τον κίνδυνο και τα απόνερα από ένα Grexit στην παγκόσμια αγορά.

Στον αντίποδα, πυροδοτώντας την ατμόσφαιρα και προδικάζοντας τι θα βρει μπροστά της η ελληνική αντιπροσωπεία, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας συντάχθηκε με τη γερμανική επχιειρηματολογία για την Ελλάδα δηλώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι «δεν είναι έτοιμοι να συζητήσουν άλλους όρους» από αυτούς που προβλέπονται από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης.

«Υπάρχει ένα πλαίσιο εντός του οποίου είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό το πλαίσιο, είναι το τρέχον πρόγραμμα στήριξης, το οποίο πρέπει να παραταθεί» δηλώνει ο υπουργός Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Handelsblatt.

«Αντίθετα, δεν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε επί άλλων όρων. Τα 18 κράτη της ευρωζώνης, όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφωνούν ως προς αυτό το σημείο» λέει.

Η χορήγηση δανείων χωρίς αντάλλαγμα «δεν είναι δυνατή για κανέναν στον κόσμο, είτε πρόκειται για την Πορτογαλία ή την Ελλάδα, είτε για εσάς και για μένα» επέμεινε. «Οταν ζητώ πίστωση από την τράπεζά μου, οφείλω να δεσμευθώ για την αποπληρωμή και οφείλω να προσφέρω εγγυήσεις, έτσι λειτουργεί και όχι αλλιώς» κατέληξε.