ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Στηρίζουν τη συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης

ΗΠΑ: Στηρίζουν τη συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης

Την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, εξέφρασε για μία ακόμη φορά η αμερικανική κυβέρνηση, παροτρύνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να «χαράξουν ένα δρόμο» που θα βοηθήσει την Αθήνα να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη.

«Πιστεύουμε ότι οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το σχέδιο το οποίο έχει στόχο την επιστροφή στην ανάπτυξη θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν εάν η Ελλάδα παραμείνει στην ευρωζώνη», επισήμανε η εκπρόσωπος του State Department, Τζεν Ψάκι, προσθέτοντας: «Εμείς ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να εργαστεί σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους της και με το ΔΝΤ προκειμένου να διευθετήσει τα διαρθρωτικά της προβλήματα».

Καταλήγοντας η Ψάκι, ανέφερε: «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να ενισχυθούν οι θεσμοί της Ελλάδας με στόχο την μακροπρόθεσμη ευημερία».

Την ίδια ώρα, σε ανταπόκριση των New Times Times από τις Βρυξέλλες, σημειώνεται:

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν την Παρασκευή να παρατείνουν τη δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα για τέσσερις μήνες, μετά από εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ανοίγει το δρόμο για την Ελλάδα ώστε "να ξεκλειδωθεί" περαιτέρω οικονομική βοήθεια από τα 240 δισεκατομμύρια ευρώ της δανειακής συμφωνίας, εφόσον η χώρα πληροί ορισμένες υποχρεώσεις που ορίζονται από τους πιστωτές της».

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, παρατίθενται αποσπάσματα από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων και της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ που έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, υπογραμμίζοντας την αναφορά του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «έχουμε δημιουργήσει κοινό έδαφος και πάλι».

Bloomberg: «Συμφωνία, προϋποθέσεις και κατάλογος μέτρων

«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία που θα συνεχίσει τη ροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης», αναφέρει από την πλευρά του δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, προσθέτοντας «με αντάλλαγμα τη δέσμευση της Ελλάδας να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, ώστε να αγοράσει χρόνο για να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες της χορήγησης των μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες μεταξύ των υπουργών Οικονομικών από τα 19 μέλη της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για την «παράταση» της βοήθειας προς την Ελλάδα για τέσσερις μήνες.

Στη συνέχεια, παρατίθεται επίσης μέρος των δηλώσεων των Ευρωπαίων αξιωματούχων, υπογραμμίζοντας την επισήμανση του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ότι «συμφωνήσαμε σε τέσσερις μήνες υπό προϋποθέσεις», αλλά και ότι «η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει τη Δευτέρα κατάλογο των μέτρων που θα αναλάβει ως αντάλλαγμα», ενώ «τα θεσμικά όργανα θα ελέγξουν αν η λίστα είναι επαρκής».

Σχετικές ειδήσεις