Βαρουφάκης: Δεν θα γίνουμε η πρώτη ασυνεπής χώρα προς το ΔΝΤ

Newsroom Newsroom

Βαρουφάκης: Δεν θα γίνουμε η πρώτη ασυνεπής χώρα προς το ΔΝΤ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τους οφειλέτες να πληρώνουν (τουλάχιστον τμηματικά) τις οφειλές τους, εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν θα υπάρξει φορολογική αμνηστία – Τι είπε για τις αποπληρωμές προς το ΔΝΤ, την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και για το αν θα περάσει από τη Βουλή η συμφωνία της 4μηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης.

«Για να είμαι σαφής», τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο πρακτορείο Associated Press, «δεν θα υπάρξει (φορολογική) αμνηστία. Θα υπάρξει μία σειρά μέτρων που θα ενθαρρύνουν την αποπληρωμή ή την τμηματική αποπληρωμή χωρίς αμνηστία, ασφαλώς χωρίς κούρεμα στο κεφάλαιο των οφειλών προς το δημόσιο». «Η Αθήνα», σημείωσε ο Βαρουφάκης, «θα ενημερώνει τους πιστωτές της για ό,τι κάνει», προσθέτοντας: «Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να δηλώσω ότι, για προφανείς λόγους, για λόγους που όλοι αντιλαμβάνονται, ο χρόνος έχει σημασία».

Ο υπουργός είπε ακόμα ότι η Ελλάδα θα δώσει προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μέρος του οποίου λήγει τον Μάρτιο.

«Στις αποπληρωμές προς το ΔΝΤ θα δώσουμε φυσικά προτεραιότητα, δεν πρόκειται να γίνουμε η πρώτη χώρα που δεν θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, αν χρειαστεί να το κάνουμε μόνοι μας, και θα το κάνουμε», κατέστησε σαφές ο Βαρουφάκης.

Όσον αφορά στις αποπληρωμές χρέους προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ο υπουργός σημείωσε ότι «αυτές είναι διαφορετικής κατηγορίας και πρέπει να καθορισθούν σε συνεργασία με τους εταίρους μας και τους θεσμούς».

«Η Ελλάδα», πρόσθεσε ο υπουργός, «δεν θα ζητήσει να καθυστερήσει την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της προς την ΕΚΤ, αλλά να την κάνει εύλογα εφικτή. Δεν πιστεύω ότι η ΕΚΤ θα δεχόταν να καθυστερήσει η αποπληρωμή, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι μία συμφωνία που θα κάνει τις αποπληρωμές αποδεκτές και εύλογα εφικτές ως μέρος της συνολικής διαπραγμάτευσής μας σχετικά με το ελληνικό χρέος και το επόμενο… συμβόλαιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μεταξύ ημών και των εταίρων».

Ακολούθως, ο Βαρουφάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα προτίθεται να ξεκινήσει συζητήσεις με τους πιστωτές της για την αναδιάρθρωση του χρέους, προκειμένου να καταστήσει βιώσιμο το τεράστιο χρέος της χώρας, ταυτόχρονα με την επεξεργασία μεταρρυθμιστικών μέτρων που πρέπει να οριστικοποιηθούν έως τον Απρίλιο.

«Η συμφωνία για τον Απρίλιο αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Και αυτές είναι επιτακτικές για εμάς. Ταυτόχρονα, και ανεξάρτητα από τη συμφωνία για τον Απρίλιο… προτιθέμεθα να αρχίσουμε τη συζήτηση με τους εταίρους μας και τους θεσμούς όσον αφορά στη βιωσιμότητα και την αναδιάρθρωση του χρέους», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ. «Προς το σκοπό αυτό, η Ελλάδα θα προτείνει έναν κατάλογο με ανταλλαγές χρέους, με στόχο την αύξηση του ονομαστικού ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) και τη μεγιστοποίηση των αποπληρωμών της σε πραγματικούς όρους», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Θα ήταν εξαιρετικό, εάν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας για να εξομαλύνουμε τη δυσκολία που υπάρχει με τις ταμειακές ροές τους επόμενους λίγους μήνες προς όφελος όλων», συμπλήρωσε, για να προσθέσει: «Αλλά, για εμάς προϋπόθεση είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομικής πολιτικής, από κοινού με τους θεσμούς και τους εταίρους μας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η χρηματοδότηση του ταμειακού προβλήματος δεν θα γίνεται εις βάρος της μακροχρόνιας βιωσιμότητας».

Στο ερώτημα, αν θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή η συμφωνία για 4μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, ο υπουργός είπε ότι δεν βλέπει τέτοιο λόγο. «Ασφαλώς, θα φέρουμε στη Βουλή οτιδήποτε αλλάζει τη δανειακή συμφωνία, ιδιαίτερα τον Απρίλιο» είπε, καταλήγοντας: «Επί του παρόντος, αυτό που κάναμε ήταν η παράταση για λίγους μήνες της δανειακής συμφωνίας. Αυτή δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να περάσει από τη Βουλή, επειδή δεν αλλάζει τίποτε».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved