Ταυτίζει δανειακή σύμβαση και μνημόνιο ο EFSF- άμεση η αντίδραση του Μαξίμου

Διαμαντής Σεϊτανίδης

Ταυτίζει δανειακή σύμβαση και μνημόνιο ο EFSF- άμεση η αντίδραση του Μαξίμου

Ευθεία σύνδεση μεταξύ δανειακής σύμβασης και μνημονίων επιχείρησε να παρουσιάσει το EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) σε ενημερωτικό- διευκρινιστικό του σημείωμα, που εξέδωσε λίγο νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα 2/3/15 και το οποίο προκάλεσε την άμεση αντίδραση κύκλων του Μεγάρου Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο (EFSF) αναφέρει ότι η Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (δηλαδή η Δανειακή Σύμβαση) είναι ένα νομικό συμβόλαιο μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ- EFSF) της ελληνικής κυβέρνησης, της ελληνικής κεντρικής τράπεζας και του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο είναι το ταμείο της Ελλάδας για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών. Η Σύμβαση καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της χρηματοδοτικής βοήθειας της Ελλάδας κυρίως σε ό,τι αφορά στο ύψος των δανείων, στην περίοδο διαθεσιμότητας των πόρων, στα τέλη, στα επιτόκια και στην αποληρωμή και έχει υπογραφεί από τον επικεφαλής του ΕΤΧΣ και τον Έλληνα υπουργό οικονομικών.

Σύμφωνα πάντα με το ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε το Ταμείο, η παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας υπό την Κύρια Σύμβαση τελεί υπό την αίρεση της συμμόρφωσης της Ελλάδας με τις πολιτικές και τα μέτρα που προβλέπονται στο Μνημόνιο Κατανόησης (δηλ. το... γνωστό μνημόνιο!) το οποίο συμφωνήθηκε από την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ. Το Μνημόνιο Κατανόησης είναι ένα ξεχωριστό και αυτόνομο έγγραφο το οποίο συνδέεται όμως με την Κύρια Σύμβαση. Καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμόρφωση με το Μνημόνιο, η οποία αξιολογείται από τους θεσμούς, υπογραμμίζει το Ταμείο.

Η Κύρια Σύμβαση της Ελλάδας εξέπνευσε αρχικά στις 31/12/14. Ωστόσο στις 19/12/14 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΧΣ αποφάσισε την τεχνική επέκτασή του ως τις 28/2/15. Στις 27 Φεβρουαρίου 2015 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΧΣ αποφάσισε την περαιτέρω επέκταση της Κύριας Σύμβασης κατά 4 μήνες, έως τις 31 Ιουνίου 2015.

Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Μνημόνιο Κατανόησης είναι ένα έγγραφο το οποίο επικαιροποιείται συχνά όταν πραγματοποιείται αξιολόγηση, αντανακλώντας εν δυνάμει τις διαμορφούμενες καταστάσεις και την ανάγκη προσαρμογής του καταλόγου των μέτρων πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμοστούν, τονίζει το Ταμείο.

Το Μνημόνιο Κατανόησης (σε αντίθεση με την Κύρια Σύμβαση) δεν έπρεπε να επεκταθεί καθώς δεν περιλαμβάνει ημερομηνία ολοκλήρωσής του, καταλήγει το Ταμείο.

Η αντίδραση της Αθήνας

Άμεση ήταν η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, που εκφράστηκε μέσω «κύκλων», οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα μνημόνια στην Ελλάδα τελείωσαν στις 25 Γενάρη. Οι αρμόδιοι του EFSF καλό θα είναι να ενημερωθούν για τις σκληρές διαπραγματεύσεις στις τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις του Eurogroup. Και κυρίως, για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο δεν υπάρχει, όχι τυχαία, καμία αναφορά σε μνημόνια. Γι' αυτό άλλωστε και υπήρξε τελικά συμφωνία.

Η Νέα Δημοκρατία, προσθέτουν οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, συνεχίζει να διαλέγει την πλευρά των δανειστών και όχι της ελληνικής κοινωνίας. Τους καλούμε να προσέλθουν στη Βουλή, στη συζήτηση για την παράταση της δανειακής σύμβασης, προκειμένου να ενημερωθούν για το τι υπέγραφαν μέχρι τώρα και τι κατάφερε η νέα κυβέρνηση.-

Τα μνημόνια στην Ελλάδα τελείωσαν στις 25 Γενάρη.

Οι αρμόδιοι του EFSF καλό θα είναι να ενημερωθούν για τις σκληρές διαπραγματεύσεις στις τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις του Eurogroup. Και κυρίως, για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο δεν υπάρχει, όχι τυχαία, καμία αναφορά σε μνημόνια.

Γι’ αυτό άλλωστε και υπήρξε τελικά συμφωνία.

ΥΓ. Η ΝΔ συνεχίζει να διαλέγει την πλευρά των δανειστών και όχι της ελληνικής κοινωνίας. Τους καλούμε να προσέλθουν στη Βουλή, στη συζήτηση για την παράταση της δανειακής σύμβασης, προκειμένου να ενημερωθούν για το τι υπέγραφαν μέχρι τώρα και τι κατάφερε η νέα κυβέρνηση
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved