Κανονικά οι συντάξεις του Απριλίου, δεν παίρνει δάνειο το ΙΚΑ

Newsroom Newsroom

Κανονικά οι συντάξεις του Απριλίου, δεν παίρνει δάνειο το ΙΚΑ

Οι συντάξεις του Απριλίου θα καταβληθούν κανονικά, τα έσοδα του ΙΚΑ είναι αυξημένα το πρώτο δίμηνο του 2015, παρά την μείωση των εργοδοτικών εισφορών που επέφερε μηνιαία μείωση των εσόδων πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ.

του Ανδρέα Πετρόπουλου

Καθησυχάζει τους συνταξιούχους η κυβέρνηση αναφορικά με την καταβολή των συντάξεων, αλλά και την πορεία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου.
Αναλυτικά, κυβέρνηση, γ.γ. Κοινωνικής Ασφάλισης και διοίκηση του ΙΚΑ προχώρησαν πριν από λίγο σε πλήρη αποκατάσταση της πραγματικής εικόνας και των εσόδων του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Ταμείου απαντώντας ταυτόχρονα σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία

α) η διοίκηση του ΙΚΑ προτίθεται να προχωρήσει σε λήψη δανείου προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις του Απριλίου, και

β) αναφέρονται στα έσοδα του Οργανισμού για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2015.

Η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι:

1. Η διοίκηση του ΙΚΑ, όχι μόνο δεν θα προχωρήσει σε αίτημα για λήψη δανείου από τις Τράπεζες, αλλά σήμερα μάλιστα κατέθεσε 150 εκατομμύρια ευρώ σε προθεσμιακό λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Συνεπώς δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας στους ασφαλισμένους, σχετικά με την καταβολή των συντάξεων τους και η πληρωμή τους θα γίνει κανονικά.

2. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου, τα έσοδα του ΙΚΑ διαμορφώνονται ως εξής για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2015, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2014
*Ιανουάριος 2015: 951 εκατομμύρια ευρώ
**Ιανουάριος 2014 : 983 εκατομμύρια ευρώ
*Φεβρουάριος 2015 : 1 δισεκατομμύριο ευρώ
**Φεβρουάριος 2014 : 1, 054 δισεκατομμύρια ευρώ

Όπως σημειώνεται, η διαφορά αυτή στα έσοδα, οφείλεται σε νομοθετική ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία προέβλεπε μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% από 1.1.2015 και οδηγεί σε μηνιαία απώλεια εσόδων του ΙΚΑ ύψους 72 εκατομμύριων ευρώ. Επομένως, σημειώνει η κυβέρνηση, αν συνυπολογιστεί και αυτό το δεδομένο, τότε τα έσοδα του ΙΚΑ για τους δύο πρώτους μήνες του 2015 είναι ουσιαστικά , οριακά, σε καλύτερα επίπεδα από πέρυσι.

Μόνιμη πρακτική τα repos

Ταυτόχρονα η διοίκηση του ΙΚΑ διευκρινίζει σχετικά με την ταμειακή ροή και τον λεγόμενο εσωτερικό δανεισμό (repos).

Πρώτον: Αναφορικά με σχόλια για την ακολουθούμενη πρακτική δημιουργίας Repos και τον λεγόμενο εσωτερικό δανεισμό, κάνουμε γνωστό, ότι σε μηνιαία βάση εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με σκοπό την απόλυτη διασφάλιση των δυνατοτήτων του για την απρόσκοπτη καταβολή συντάξεων, προβαίνει στη δημιουργία ενός ασφαλούς "μαξιλαριού" στο τέλος κάθε μήνα, με τη δημιουργία Repos και εσωτερικής απελευθέρωσης αποθεματικών από Ταμεία που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για διάστημα 7 έως 15 ημερών, προκειμένου να αντιμετωπισθούν ενδεχόμενα ή υπαρκτά προβλήματα ταμειακής ροής την ημέρα καταβολής των συντάξεων.

Η πρακτική μας αυτή έχει δικαιώσει απόλυτα αυτόν το σχεδιασμό της Διοικήσεως του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι δε διαδικασίες που ακολουθούνται μέσω του ΟΔΔΗΧ έχουν απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα.

Επισημαίνεται, ότι επαναλαμβανόμενοι σχολιασμοί που εμφανίζουν αυτή την πάγια τακτική του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ως έκτακτο γεγονός, δεν συμβάλλουν θετικά, ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για την οικονομία και παράλληλα εντείνουν το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας στο σώμα των συνταξιούχων της χώρας.

Δεύτερον: Σε ό,τι αφορά στην πορεία των οικονομικών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κάνουμε γνωστό, ότι με την εργώδη προσπάθεια των υπηρεσιών του Ιδρύματος τα μηνιαία έσοδα από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές αντέχουν και κινούνται οριακά, αλλά με θετικό πρόσημο, στη βάση των προβλέψεων του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους.

Τρίτον: Η αναμενόμενη βελτίωση των όρων και των προϋποθέσεων ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, μας οδηγεί να υποστηρίξουμε δημόσια, ότι η νέα ρύθμιση θα βελτιώσει μετρήσιμα τη μηνιαία ροη εσόδων και θα ενισχύσει τη βεβαιότητα της Διοίκησης για τη συνέχιση της απρόσκοπτης καταβολής των συντάξεων, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού.

Διεθνείς Άγγλοι ποδοσφαιριστές πιάστηκαν στα «πράσα» να παρακολουθούν στριπ σόου (pics)

15:51

Σία Κοσιώνη: Ο γιος της, Δήμος παίζει με τον μεγάλο του αδερφό – Η πιο γλυκιά φώτο!

15:50

Ανατριχιαστικό: Ανακαλύφθηκε πλάσμα 47 μέτρων στο βάθος του ωκεανού!

15:45

Κορονοϊός - Δώρο Πάσχα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε - Αναλυτικός οδηγός από το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

15:43

Τι σημαίνει πραγματικά η λέξη «λαμόγιο»;

15:40

Ο πλημμυρισμένος κάμπος της Κωπαΐδας από ψηλά

15:32

Κορονοϊός: Αποθέωση της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τα ισπανικά ΜΜΕ

15:24

Κορονοϊός - Γεωργιάδης: Το 2020 θα είναι χρονιά ύφεσης

15:20

Ελένη Μενεγάκη: Κλάμα! Το πουλί της κελαηδούσε τόσο που τρέλανε την παρουσιάστρια!

15:16

Κλάμα! Έκανε sex chat, την ώρα που από πίσω του...

15:10

Κορονοϊός: Συναγερμός στο αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ - Πάνω από 40 ναύτες με συμπτώματα του ιού

15:07

Πριβέ όργια σε βίλες στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίας (photo)

15:05
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved