ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζουν οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για τις μεταρρυθμίσεις

Αρχίζουν οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για τις μεταρρυθμίσεις

Ξεκινά σήμερα η καθοριστική συνεδρίαση του Brussels Group,στις Βρυξέλλες με αντικείμενο τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους, με τους… θεσμούς να βάζουν στο μικροσκόπιο τις δράσεις που προτείνει η Αθήνα μία προς μία προκειμένου να ανοίξει η στρόφιγγα της ρευστότητας στην οικονομία.

ΚΡΑΣ ΤΕΣΤ ΣΤΟ BRUSSELS GROUP- ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΛΙΣΤΑ

Οι δανειστές ζητούν διευκρινήσεις μέχρι κεραίας για τα στοιχεία που έχουν μπροστά τους, ενώ ανοιχτή παραμένει μέχρι στιγμής η ημερομηνίας της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup με τις πιέσεις από τα ευρωπαϊκά κέντρα να γίνονται ολοένα και εντονότερες.

Στις διαβουλεύσεις από την ελληνική αντιπροσωπεία μετέχουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη, Έλενα Παναρίτη.

«Κλείδωσε» η λίστα μεταρρυθμίσεων – Δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα

Αν και στη δημοσιότητα έχει δοθεί μόνο το περίγραμμα των... μέτρων, οι επιτελείς της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι επεξεργασμένες και κοστολογημένες, υπολογίζεται ότι θα αποφέρουν έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2015. Τα έσοδα αυτά, τονίζουν πηγές του Μαξίμου, δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ. Για πρώτη φορά δε, θα πληρώσουν οι «έχοντες και κατέχοντες» και δεν θα οδηγηθούν στα ταμεία οι «συνήθεις ύποπτοι».

Επιπλέον, η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις-δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Το πρόγραμμα προβλέπει για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

Όπως διαβεβαιώνουν οι πηγές σε καμία περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου δεν πρόκειται να προχωρήσει σε στάση πληρωμών, καθώς και ότι η χώρα εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της.

Συνεδριάζει την Κυριακή το κυβερνητικό Συμβούλιο

Την άμεση σύγκλιση του κυβερνητικού Συμβουλίου αποφάσισε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αλ. Τσίπρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει σχετικά με την πορεία των εξελίξεων, αλλά και για έναν προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου, καθώς η κυβέρνηση θέλει μέχρι το Πάσχα, να φέρει στη βουλή, τρία νομοσχέδια.

Σχετικές ειδήσεις