ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Βαρουφάκη – Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον

Συνάντηση Βαρουφάκη – Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον

Πριν σιγήσουν οι φωνές ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, ότι έχει προχωρήσει ήδη σε παύση πληρωμών στο εσωτερικό και ότι δεν θα πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίουο υπουργός Οικονομικών, όπως ανακοινώθηκε, θα συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ εκτάκτως την Κυριακή 5 Μαρτίου στην Ουάσιγκτον - Το παρασκήνιο του ραντεβού.

Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει εκτάκτως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, όπου θα συναντηθεί με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ της κ. Λαγκάρντ και του κ. Βαρουφάκη θα πραγματοποιηθεί «μια άτυπη συζήτηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης».

Αυτή η λιτή ανακοίνωση είναι ικανή να φουντώσει πάλι τα σενάρια και τη ρητορική στο εσωτερικό μέτωπο.

Μετά τη χθεσινή απόφαση της Αθήνας να πάει για το κανονικό Eurogroup, στις 24 του μήνα στη Ρίγα της Λετονίας και όχι σε έκτακτο νωρίτερα είναι πιθανός ένας μαραθώνιος επαφών για να βρεθεί λύση στην κατεύθυνση του "έντιμου συμβιβασμού".

Στις επαφές αυτές που προτίθεται να έχει το οικονομικό επιτελείο αλλά και κυβερνητικά στελέχη, εντάσσεται πιθανότατα και η αιφνίδια συνάντηση του Γιάννη Βαρουφάκη με την Κριστίν Λαγκάρντ, αργά το βράδυ της Κυριακής. Σε αυτή θα τεθούν επί τάπητος οι μεταρρυθμίσεις που θέλει η κυβέρνηση να προωθήσει το συντομότερο, ενώ όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει συμφωνία με το ΔΝΤ μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016 και βάσει αυτής θα γίνει η συζήτηση.

Το ραντεβού φέρεται να ορίστηκε αυτές τι ημέρες, ενόψει και των συσκέψεων του Euroworking Group στις 8 και στις 9 Απριλίου, με τη διάσκεψη της 8ης Απριλίου τακτικά προγραμματισμένη. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα την επομένη (9η Απριλίου) θα πρέπει να καταβάλει δόση περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, «δεν υπάρχουν "5", "6" ή "7" μέτρα "φωτιά" στο τραπέζι», αλλά διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Υπάρχουν από ελληνικής πλευράς οι "κόκκινες γραμμές", τις οποίες κατά κόρον έχει επαναλάβει ο πρωθυπουργός (ασφαλιστικό, εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις) και υπάρχει μια ενιαία ομάδα διαπραγμάτευσης, τονίζουν οι ίδιες πηγές. Επίσης, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν συνομίλησε τις τελευταίες ημέρες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού υπάρξουν επίσης επαφές με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ τη Δευτέρα στις 10 πμ στην Ουάσιγκτον, και συγκεκριμένα με τον υφυπουργό Οικονομικών για τις Διεθνείς Υποθέσεις κ. Nathan Sheets (σημ. o Υπουργός Οικονομικών κ. Jack Lew απουσιάζει σε προγραμματισμένες διακοπές) ενώ αργότερα θα έχει συνάντηση με την κα Caroline Atkinson, σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας.

Σχετικές ειδήσεις