ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Handelsblatt: Οι ελληνικές τράπεζες «παγιδευμένες» στην κρίση

Handelsblatt: Οι ελληνικές τράπεζες «παγιδευμένες» στην κρίση

«Παγιδευμένο στο ρυθμό της κρίσης» βλέπει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η εφημερίδα του Ντίσελντορφ παρατηρεί ότι ενώ πέρσι οι ελληνικές τράπεζες έδειξαν να βρίσκονται στο δρόμο της ανάκαμψης, περνώντας με επιτυχία και το τεστ αντοχής της ΕΚΤ, «στο μεταξύ βρίσκονται και πάλι ενώπιον προβλημάτων» και «ενδέχεται να χρειαστούν σύντομα φρέσκο κεφάλαιο».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην υποβάθμιση του αξιόχρεου των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Fitch, ο οποίος θεωρεί «ρεαλιστική» την πιθανότητα χρεοκοπιών στους κόλπους του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

Όπως σημειώνεται: «Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται, οι πελάτες αποσύρουν ολοένα μεγαλύτερα ποσά καταθέσεων εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας, η οικονομία απειλείται με υποτροπή στην ύφεση». Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι «σύμφωνα με νεότερους υπολογισμούς τραπεζικών κύκλων, δάνεια ύψους σχεδόν 80 δις ευρώ δεν εξυπηρετούνται πια. Αυτό αντιστοιχεί στο 37,5% του συνόλου των δανείων». Η προσδοκία ότι αυτό το ποσοστό θα μειωνόταν εντός του 2015 δεν εκπληρώθηκε, παρατηρεί ο αρθρογράφος, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλές αιτίες γι' αυτό: «Μετά την εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα η ανάπτυξη υπέστη ξανά κάμψη. (...) Την ίδια ώρα πλήττεται το αίσθημα ευθύνης των οφειλετών. Πολλοί περιμένουν να εφαρμόσει ο Αλέξης Τσίπρας την προεκλογική του υπόσχεση για διά νόμου παραγραφή μέρους των χρεών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Από μόνη της η ανακοίνωση ενός τέτοιου κουρέματος ιδιωτικού χρέους επιφέρει απώλειες δισεκατομμυρίων για τις τράπεζες».

Όπως εκτιμά ο αρθρογράφος, τώρα υπάρχει ο κίνδυνος νέων απωλειών για τις τράπεζες εξαιτίας του σχεδιαζόμενου από την κυβέρνηση νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας υπερχρεωμένων ιδιωτών από τους πλειστηριασμούς. Ρύθμιση που, όπως επισημαίνεται, δέχτηκε επικρίσεις από την πλευρά της ΕΚΤ.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικές ειδήσεις