ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

CNBC: Μαύρα σενάρια για τη χρεωκοπία της Ελλάδας

CNBC: Μαύρα σενάρια για τη χρεωκοπία της Ελλάδας

Με …μελανά χρώματα περιγράφει την προοπτική χρεωκοπίας της Ελλάδας το δίκτυο CNBC, το οποίο παραθέτει και δηλώσεις οικονομολόγων που αμφιβάλλουν αν τελικά η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της.

Στο ρεπορτάζ παρατίθενται διαφορετικές εκδοχές σχετικά με το τι θα μπορύσε να συμβεί ως τη χρεωκοπία και τη θα γίνει μετά από αυτή. Όπως σημειώνει το CNBC, μία έξοδος απο την ευρωζώνη και επακόλουθη επαναφορά στη δραχμή θα μπορούσε να σημαίνει υποτίμηση κατά 50%.

Συγκεκριμένα, στο ρεπορτάζ παρουσιάζονται οι εκτιμήσεις του Robert Kuenzel, διευθυντή οικονομικών ερευνών για τη ζώνη του ευρώ στην Daiwa Capital Markets, ο οποίος προειδοποιεί για «πολύ άσχημη» χρεωκοπία.

Ως «πολύ άσχημο σενάριο» αναφέρεται ο αποκλεισμός της Ελλάδας από την πρόσβαση στις χρηματοδοτικές πηγές της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, όπως ο Έκτακτος Μηχανισμός Παροχής Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance – ELA). Ο ίδιος κάνει λόγο για πιθανές εκροές καταθέσεων , υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας και για δημιουργία ασφυκτικής κατάστασης που θα αναγκάσει την Ελλάδα να εισάγει παράλληλο νόμισμα.

Τη δική του άποψη καταθέτει ο Bob Parker από την Credit Suisse. Στη δήλωσή του στο CNBC εκτιμά ότι η υιοθέτηση της δραχμής θα συνοδεύονταν από υποτίμηση 50% και θα ακολουθούσε ντόμινο χρεωκοπίας ελληνικών τραπεζών και φυσικών προσώπων που έχουν δανειστεί σε ευρώ.

Ακόμα πιο απαισιόδοξος εμφανίζεται ο «Michael Hewson, επικεφαλής αναλυτής αγορών στην CMC Markets, ο οποίος μιλά για «αναπόφευκτη χρεωκοπία».

Όπως λέει, οι δανειστές δεν θα δώσουν περαιτέρω χρήματα για να «κλείσουν» απώλειες από προηγούμενα προγράμματα, ακόμα κι αν η Ελλάδα προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Επιμέλεια: Παρασκευή Βονάτσου

Σχετικές ειδήσεις