ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανική οικονομία: Αναπτύσσεται με μοχλό την ιδιωτική κατανάλωση

Γερμανική οικονομία: Αναπτύσσεται με μοχλό την ιδιωτική κατανάλωση

Η ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση, που βασίζεται στη χαμηλή ανεργία και τους αυξανόμενους μισθούς, θα διατηρήσει σε τροχιά την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας για κάποιο χρονικό διάστημα, παρά την πρόσφατη επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής, αναφέρει στη μηνιαία έκθεσή της η κεντρική τράπεζα της χώρας (Μπούντεσμπανκ).

«Τα στοιχεία για τη βιομηχανία απογοήτευσαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν δείχνει μία ανακοπή της ανάκαμψης». Ωστόσο, ο υποδηλούμενος ρυθμός ανάπτυξης σήμερα είναι πιθανόν χαμηλότερος από το 0,7% που σημειώθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2014 (σε σχέση με τρίτο τρίμηνο).
Η ιδιωτική κατανάλωση θα συνεχίσει να παρέχει το κύριο στήριγμα της ισχυρής ανάπτυξης στο μέλλον. «Το εξαιρετικό καλό περιβάλλον για την κατανάλωση, που βασίζεται στην ευχάριστη κατάσταση της αγοράς εργασίας και την ισχυρή αύξηση των πραγματικών μισθών, δείχνει προς μία τέτοια εξέλιξη για κάποιο χρόνο, σημειώνει η έκθεση».
Η Μπούντεσμπανκ ανέφερε ότι, αν συνεχισθεί η χαμηλή ανεργία, θα ήταν «οικονομικά διαχειρίσιμο» να μειωθεί περαιτέρω η επιβάρυνση των εργαζομένων, που ανέρχεται σε 3% των αποδοχών τους, για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας

Σχετικές ειδήσεις