ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Βαρουφάκης: Δεν κόβουμε συντάξεις

Γ. Βαρουφάκης: Δεν κόβουμε συντάξεις

Το Ασφαλιστικό θα λυθεί μέσω της Ανάπτυξης, με ενίσχυση των Ταμείων, αλλά και με εξορθολογισμό του συστήματος και περιορισμό των πρόωρων συντάξεων, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ» ΤΟΝΙΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ EUROGROUP

«Το ασφαλιστικό είναι καίριο ζήτημα στη διαπραγμάτευση» υποστήριξε αμέσως μετά το χθεσινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ωστόσο επέμεινε ότι υπάρχει κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι «το να κόβεις τις συντάξεις δεν αποτελεί μεταρρύθμιση», αλλά διεύρυνση της ύφεσης.

«Δεν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων στο Ασφαλιστικό», τόνισε, προσθέτοντας:

«Κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο με τόσο μεγάλη ανεργία, με μειωμένη απασχόληση και αδήλωτη εργασία Το Ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να λυθεί μέσω της ανάπτυξης, με ενίσχυση των ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και με εξορθολογισμό του συστήματος και τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων».

Ταυτόχρονα ο υπουργός Εργασίας Π.Σκουρλέτης δηλώνει πως «η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος οδηγεί στην κατάργηση κατ' ουσίαν των επικουρικών συντάξεων και ως εκ τούτου δεν θα εφαρμοσθεί. Δεν θα υπάρξει δε καμία μείωση για τις κύριες συντάξεις. Άλλο είναι η ανάγκη για μια ριζοσπαστική ασφαλιστική μεταρρύθμιση με εξασφαλισμένο τον κοινωνικό της χαρακτήρα, την οποία επεξεργαζόμαστε, και άλλο αυτό που μας ζητούν ορισμένοι».

Ο υπουργός Εργασίας μεθαύριο Πέμπτη θα επισκεφθεί τον ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας) και αμέσως μετά το νομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις «θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή». Μάλιστα σχετικά με το αν υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές για το εργασιακό τόνισε:

«Συμφωνία χωρίς την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων δεν μπορεί να υπάρξει. Σε μια τέτοια περίπτωση θα συνιστά βασική υποχώρηση, με δυο λόγια θα είναι ένας μη έντιμος και προωθητικός συμβιβασμός μέσα από τον οποίο δεν θα αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας". Το περιεχόμενό του νομοσχεδίου για τα εργασιακά σηματοδοτεί και συμπυκνώνει βαθύτατα ταυτοτικές και αξιακές θέσεις για την κυβέρνηση μας».

Υπενθυμίζεται ότι στις δηλώσεις που έκανε εχθές ο κ. Βαρουφάκης προέβλεψε ότι τελική συμφωνία με τους τους εκπροσώπους των θεσμών θα υπάρξει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Τους περασμένους μήνες η κυβέρνησή πάσχιζε, διαπραγματευόταν και εργαζόταν νυχθημερόν για να βρει μία λυτρωτική συμφωνία» τόνισε, ενώ σημείωσε πως «στόχος είναι να βρεθεί ο κοινός τόπος μεταξύ του προηγούμενου προγράμματος και του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που ενέκρινε ο ελληνικός λαός την 25η Ιανουαρίου». Ωστόσο, υπογράμμισε πως η διαπραγμάτευση «δεν είναι εύκολη υπόθεση».

Ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι τόσο οι πολιτικές διαφορές, όσο και οι γενικότερες διαφορές αντιλήψεων που αφορούν στη διαπραγμάτευση, ήταν σημαντικές. Ανέφερε, ωστόσο, ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο υπήρξε σύγκλιση στις θέσεις της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών, στο πλαίσιο του Brussels Group, κυρίως χάρη στην «υπερπροσπάθεια» της ελληνικής πλευράς και των «υποχωρήσεων» που έκανε η Αθήνα. Τόνισε, ωστόσο, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην κάνει συμβιβασμούς σε πολιτικές που αναπαράγουν την κρίση.

Όσον αφορά τη συνεδρίαση του Eurogroup, o Γ. Βαρουφάκης είπε ότι διεξήχθη σε θετικό κλίμα και κατέγραψε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις. Πρόσθεσε, τέλος, ότι οι ομόλογοί του καταδίκασαν τις «απαράδεκτες και εντελώς ανακριβείς διαρροές» που έγιναν στο προηγούμενο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας για τον ΦΠΑ ξεκαθάρισε πως παρότι δεν υπάρχει συμφωνία, ωστόσο, υπάρχει σύγκλιση.

«Για την αγορά εργασία υπάρχει δική μας συγκεκριμένη άποψη που δεν είναι πάντα αποδεκτή από τους θεσμούς» διευκρίνισε.

Σχετικές ειδήσεις