ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγώνα δρόμου αρχίζει η κυβέρνηση για να κλείσει η συμφωνία

Αγώνα δρόμου αρχίζει η κυβέρνηση για να κλείσει η συμφωνία

«Φτερά» στην κυβέρνηση δίνει η αναγνώριση της προόδου στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων όπως αποτυπώθηκε στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε χθες Δευτέρα 11 Μαΐου από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το «πράσινο φως» που άναψε από το Eurogroup σηματοδοτεί ταυτόχρονα και την έναρξη αγώνα δρόμου για την κυβέρνηση, ώστε να υλοποιηθεί η δέσμευση ότι : «θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες στο επόμενο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, δεσμευμένη πάντοτε από τη λαϊκή εντολή», όπως ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκαλείται σήμερα Τρίτη 12 Μαΐου στις 14:00 το Κυβερνητικό Συμβούλιο, ώστε να χαραχτούν οι γραμμές και να προσδιοριστούν οι κατευθύνσεις της επόμενης ημέρας από το Eurogroup, με προσήλωση πάντα στις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη λαϊκή εντολή.

Άλλωστε, στις προσπάθειες που κατέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης (11/05) του Eurogroup λέγοντας ότι :«Τους περασμένους μήνες η κυβέρνησή πάσχιζε, διαπραγματευόταν και εργαζόταν νυχθημερόν για να βρει μία λυτρωτική συμφωνία».

Ο κ. Βαρουφάκης έδωσε το στίγμα των επόμενων βημάτων λέγοντας πως έχουν γίνει μεν συμβιβασμοί, αλλά οι κόκκινες γραμμές που θα αποτρέπουν περαιτέρω ύφεση και αποπληθωρισμό, παραμένουν.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χαιρετίστηκε η πρόοδος των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών , τονίστηκε ότι παραμένει το ισχύον πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που προβλέπει ότι πρώτα πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους θεσμούς και μετά να εγκρίνει το Eurogroup την εκταμίευση χρημάτων της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή στην ανακοίνωση επισημάνθηκε ότι αυτό το πλαίσιο περιγράφεται και στην απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου, την οποία έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση.

Σε αυτόν τον τόνο κινήθηκαν στις δηλώσεις τους και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και ο πρόεδρος του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ρόλο στη συνολική βελτίωση του κλίματος έπαιξε και η συνεπής στάση της Ελλάδς που χθες κατέβαλε τη δόση προς το ΔΝΤ.

Σχετικές ειδήσεις