ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Καλωσορίζουμε την πρόοδο - Εκταμίευση μετά τη συμφωνία

Eurogroup: Καλωσορίζουμε την πρόοδο - Εκταμίευση μετά τη συμφωνία

Την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, καλωσόρισε το Eurogroup, χαιρετίζοντας παράλληλα την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να επιταχυνθεί η διαδικασία, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα που υφίσταται στις συνομιλίες -Παραδοχή σύγκλισης, αλλά και διαφορών σε κρίσιμα ζητήματα από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους -Στην ΕΚΤ το «μπαλάκι» για λύση στο πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, τονίζεται ότι παραμένει το ισχύον πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που προβλέπει ότι πρώτα πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους θεσμούς και μετά να εγκρίνει το Eurogroup την εκταμίευση χρημάτων της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι αυτό το πλαίσιο περιγράφεται και στην απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου, την οποία έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση.

dilosi

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει πρόοδος - Οι συζητήσεις είναι πιο αποτελεσματικές

Την πρόοδο των συνομιλιών της Ελλάδας με τους εταίρους εξήρε ο Γερούν Νταισελμπλουμ στις δηλώσεις του μετά το πέρας του Eurogroup.

«Αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσεις, είναι πιο αποτελεσματικές, θετικές και εποικοδομητικές» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Χρειάζεται κι άλλος χρόνος για να καλύψουμε όλα τα θέματα να φtάσουμε σε ολοκληρωμένη θέση».

Ερωτηθείς και πάλι για την πιθανότητα δημοψηφίσματος, τόνισε ότι «δεν έχουμε συμφωνία μόνο στο χαρτί, πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα για την εκταμίευση». «Αν έχουμε δημοψήφισμα, θα περιμένουμε να δούμε ποιο είναι το δημοψήφισμα, οι εθνικές αρχές θα πρέπει να αποφασίσουν αν είναι αναγκαίο ένα δημοψήφισμα»

Μοσκοβισί: Διαπιστώθηκε πρόοδος και σύγκλιση στις διαπραγματεύσεις

Στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς εστίασε και ο Πιερ Μοσκοβισί μετά την ολοκλήρωση του κρίσιμου Eurogroup στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

«Υπάρχει μία νέα βάση και πρόοδος στις διαπραγματεύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Επίτροπος στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, συμπληρώνοντας:

«Δεν είναι όλα τέλεια ακόμα, αλλά οι συζητήσεις είναι εποικοδομητικές και καλύτερης ποιότητας. Υπάρχει προσέγγιση και πρόοδος σε θέματα όπως το ΦΠΑ και τα «κόκκινα» δάνεια, όμως παραμένουν κάποιες διαφορές σε άλλα, όπως στις συντάξεις και την αγορά εργασίας».

Καταλήγοντας, ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε: «Πρέπει να γεφυρωθεί το χάσμα και να περάσουμε στα επόμενα βήματα. Είμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση και θέλουμε να υπάρξει συμφωνία. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αυτό ξεκαθαρίζεται και στη δήλωση του Eurogroup».

«Xρειαζόμαστε έναν πλήρη και περιεκτικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων, ως προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις. Δηλώνουμε έτοιμοι να συναντηθούμε όταν οι θεσμοί επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση», συμπλήρωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ρέγκλινγκ: Καλωσόρισε την πρόοδο-Ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών

Θετικός στην αλλαγή κλίματος στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι μένουν μόλις 6 εβδομάδες για την επίτευξη συμφωνίας και ότι πρέπει να «τρέξουν» οι συνομιλίες.

Όπως είπε, θα είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα άλλα 1,8 δισ. ευρω όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία

Σχετικές ειδήσεις