Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup - Ντάισελμπλουμ: Πιο αποτελεσματικές και εποικοδομητικές οι συζητήσεις

Newsbomb

Την πρόοδο των συνομιλιών της Ελλάδας με τους εταίρους εξήρε ο Γερούν Νταισελμπλουμ στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.

«Αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσεις, είναι πιο αποτελεσματικές, θετικές και εποικοδομητικές» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Χρειάζεται κι άλλος χρόνος για να καλύψουμε όλα τα θέματα να φtάσουμε σε ολοκληρωμένη θέση» πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλούμ η αναδιοργάνωση των διαδικασιών εργασίας των ελληνικών αρχών με τους εκπροσώπους των δανειστών υπήρξε θετική και συνέβαλε στο να επιταχυνθεί η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και να συζητηθούν σε μεγαλύτερο βάθος πολλά ζητήματα.

Τόνισε επίσης ότι οι αποφάσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου συνεχίζουν να αποτελούν το βασικό πλαίσιο αναφοράς, αλλά και πως μόλις οι θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για τις πιθανές εκταμιεύσεις των εναπομεινάντων κεφαλαίων υπό την τρέχουσα συμφωνία.

Διευκρίνισε δε ότι είναι πιθανό να γίνει η εκταμίευση με τη μορφή υποδόσεων ανάλογα με τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται. Ο Ολλανδός υπουργός ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Ελλάδα ανέφερε πως πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα, ωστόσο υπογράμμισε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα καθυστερούσε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και επομένως τις εκταμιεύσεις.

Ως προς το ζήτημα της ρευστότητας ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε διεξοδικά, ότι είναι αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και ότι τα υφιστάμενα προβλήματα θα πρέπει σύντομα να επιλυθούν. Σημείωσε πάντως ότι η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε ότι θα ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της.

Σχετικά με τη μετά Ιούνιο εποχή, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε πως δεν υπάρχει τώρα «πολιτικό έδαφος» για μια τέτοια συζήτηση καθώς προέχει η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος που ήδη έχει πάρει πολύ χρόνο.

Σε τεχνικό επίπεδο, είπε, είναι επίσης αδύνατη μια τέτοια συζήτηση καθώς είναι αναγκαία κάποια μακροοικονομικά στοιχεία και υπολογισμοί που μπορούν να γίνουν μόνο αφού έχει σταθεροποιηθεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Αναφορικά με την πιθανότητα χαλάρωσης της στάσης της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα μετά το σημερινό ανακοινωθέν, ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και πως η θέση του Eurogroup δεν είναι να βγάζει ανακοινωθέντα που «θα λένε στην ΕΚΤ τι να κάνει».

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι υπάρχει σαφής βελτίωση σε σχέση με το κλίμα που υπήρχε στο προηγούμενο Συμβούλιο της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι έχουν προχωρήσει αρκετά ζητήματα και ως προς την ουσία τους, όπως το σύστημα ΦΠΑ, τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Εσόδων και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα να ρυθμιστούν ακόμα αρχής γενομένης από το ασφαλιστικό και τα ζητήματα της αγοράς εργασίας. «Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο» ανέφερε ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος, σημειώνοντας πως χρειάζεται ακόμα δουλειά έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα στα τέλη Ιουνίου.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρεγκλιγκ κάλεσε και αυτός τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τον ρυθμό των εργασιών με στόχο την ολοκλήρωση τους εντός των προσεχών εβδομάδων.