ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελβετία: Η SNB παρακολουθεί την ισοτιμία του φράγκου

Ελβετία: Η SNB παρακολουθεί την ισοτιμία του φράγκου

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (Swiss National Bank - SNB) παρακολουθεί την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου έναντι ενός αριθμού άλλων νομισμάτων και είναι ευχαριστημένη από τις επιπτώσεις που έχουν τα αρνητικά επιτόκια, δήλωσε ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου στις τοπικές εφημερίδες.

Η αξία του ελβετικού φράγκου εκτοξεύθηκε στα ύψη στα μέσα Ιανουαρίου, όταν η SNB εγκατέλειψε ξαφνικά την ισοτιμία των 1,20 φράγκων έναντι ενός ευρώ.

"Το ελβετικό φράγκο είναι ακόμη πολύ υπερτιμημένο. Όλα τα μοντέλα μας το δείχνουν", δήλωσε ο Φριτς Τσούρμπριγκ, σε μία συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην Berner Zeitung.

"Όμως δεν παρακολουθούμε μόνο την εξέλιξη της ισοτιμίας του ευρώ με το φράγκο, αλλά μάλλον παρακολουθούμε την ισοτιμία σε σύγκριση με πολλά νομίσματα", προσθέτοντας πως η κεντρική τράπεζα αναμένει εξασθένιση του φράγκου έναντι του ευρώ.

Ο Τσούρμπριγκ δήλωσε επίσης πως η SNB θα μπορούσε να αυξήσει τον ισολογισμό της, μία ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να ετοιμάζεται να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος για να εξασθενήσει το φράγκο.

Σε μία ξεχωριστή συνέντευξη, ο Τσούρμπριγκ είπε πως η SNB είναι ικανοποιημένη με την επίδραση των αρνητικών επιτοκίων – μία ποινή 0,75% που επιβάλλεται σε ορισμένες καταθέσεις σε ελβετικό φράγκο, η οποία επιβλήθηκε προκειμένου να αποτρέψει κερδοσκοπικές κινήσεις του νομίσματος.

"Με -0,75% έχουμε ήδη διανύσει πολύ δρόμο και σε αυτό σημείο, είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα", δήλωσε ο Τσούρμπριγκ στην εφημερίδα Tribune de Geneve.

Σχετικές ειδήσεις