ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθάκης: Θετική η κυβέρνηση για την απορρόφηση των απολυμένων από τις συνεταιριστικές τράπεζες

Σταθάκης: Θετική η κυβέρνηση για την απορρόφηση των απολυμένων από τις συνεταιριστικές τράπεζες

Θετική να στηρίξει τις συνεταιριστικές τράπεζες που έκλεισαν από τις συστημικές, και στην απορρόφηση των απολυμένων, είναι η κυβέρνηση, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, το προεδρείο της ΟΤΟΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση των τραπεζοϋπαλλήλων.

Παράλληλα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα προβλήματα ρευστότητας και η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των μη συστημικών τραπεζών, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν την Τετάρτη (20/5) ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ, ανέπτυξαν τις θέσεις τους στον υπουργό Οικονομίας (για το ρόλο των τραπεζών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης), την ανάγκη προστασίας της εργασίας και αντιμετώπισης της ανεργίας, ενώ αναφέρθηκαν και στις εκκρεμότητες που υπάρχουν με τους εργαζόμενους που απολύθηκαν από τις συνεταιριστικές τράπεζες που έκλεισαν, ζητώντας, ταυτόχρονα, τις θέσεις της κυβέρνησης για τις συνεταιριστικές τράπεζες που λειτουργούν.

Ο κ. Σταθάκης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει και να βελτιώσει νομοθετικά και θεσμικά εργαλεία, που υπάρχουν για την αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων, τη συντόμευση του χρόνου εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων, την προστασία του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ως προς την αποπληρωμή των δανείων, τη δημιουργία μηχανισμού διαμεσολάβησης, μεταξύ τραπεζών - δανειοληπτών, την αλλαγή στον πτωχευτικό κώδικα κ.α.

Τέλος, αναφέρθηκε στη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, με μικρά κεφάλαια στην αρχή από το ΕΤΕΑΝ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τονίζοντας, ιδιαίτερα, ότι θα αξιοποιηθεί η γερμανική εμπειρία, που είναι πλούσια και ιδιαίτερα επιτυχής στο θέμα αυτό.

Από την πλευρά της ΟΤΟΕ, επισημάνθηκε η ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου, που έχει το τραπεζικό σύστημα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, δηλώνοντας ότι θα συμβάλλει με υπευθυνότητα θετικά στη κατεύθυνση αυτή.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, το προσωπικό των συνεταιριστικών τραπεζών, που ετέθη σε εκκαθάριση, απορροφήθηκε από τις τράπεζες, που πήραν τα υγιή στοιχεία ενεργητικού, μαζί με τις καταθέσεις και το όποιο δίκτυο…

Σχετικές ειδήσεις