ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα πάντα καρποφορούσαν...

Σόιμπλε: Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα πάντα καρποφορούσαν...

Μπορεί το ελληνικό ζήτημα να μην βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου της G7 στη Δρέσδη, όπου ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναμένεται να υποδεχθεί τους ομολόγους του την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο οι Ευρωπαίοι υπουργοί, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, που θα παραβρεθούν επίσης, αναμένεται να εκμεταλλευτούν τη… συγκυρία.

Ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται η γαλλική εφημερίδα Les Echos, στην οποία ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ παραχώρησε συνέντευξη.

«Έχουμε ανάγκη από μία κοινή στάση των τριών θεσμών, που μας είχαν πει στο περασμένο Eurogroup ότι η ατμόσφαιρα ήταν καλύτερη, όμως επί της ουσίας είχε επιτευχθεί πολύ μικρή πρόοδος. Ο Πιερ Μοσκοβισί προειδοποίησε την Ελλάδα με πολύ σθεναρό τρόπο ότι χρειάζεται μία ουσιαστική αλλαγή και εμείς βρισκόμαστε στην ίδια γραμμή. Μαζί υπενθυμίσαμε στην Ελλάδα ότι πρέπει να εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας. Και βρισκόμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών ήταν πάντα δύσκολες, όμως πάντα καρποφορούσαν κατά το παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε, σχολιάζοντας την αισιοδοξία του Γάλλου Επίτροπου Οικονομικών Υποθέσεων, όσον αφορά στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα, σε αντιδιαστολή με τις επιφυλάξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο ενός τρίτου προγράμματος που ενδεχομένως χρειαστεί η Αθήνα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε στην ανακοίνωση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, την οποία, όπως είπε, επανέλαβε στη Μπουντεσταγκ: εάν η Ελλάδα, μόλις ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα κι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ωστόσο συνεχίσει να έχει οικονομικές ανάγκες, εμείς θα το εξετάσουμε.

Παράλληλα, δεν παράλειψε να διευκρινίσει ότι η δήλωση αυτή παραμένει βάσιμη, αν και οι συνθήκες είναι πλέον πιο «ευαίσθητες».

Και συνέχισε: «Η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα, δεν έχει πλέον πρωτογενές πλεόνασμα και δεν επιθυμεί ένα τρίτο πρόγραμμα».

«Σε ένα ταξίδι σας στη Σιγκαπούρη, τον Οκτώβριο του 2012, είχατε δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν θα κήρυσσε στάση πληρωμών. Δηλώνετε το ίδιο σήμερα;» ρώτησαν τον Σόιμπλε οι δημοσιογράφοι Τιμπό Μαντελέν από τη Les Echos και Μπερτράν Μπενουά από τη Wall Street Journal.

«Κατανοώ ότι στο πλαίσιο μιας αυθόρμητης συζήτησης, οι δηλώσεις ενός υπουργού Οικονομικών προφανώς χαράσσονται στο μάρμαρο της αιωνιότητας. Γνωρίζοντας αυτό, θα σκεφτόμουν για πολλή ώρα προτού το επαναλάβω σήμερα. Επικαλούμενος το φίλο και συνάδελφό μου, Μισέλ Σαπέν, η κυρίαρχη και δημοκρατική απόφαση που έλαβε ο ελληνικός λαός μάς θέτει ενώπιον μιας πολύ διαφορετικής κατάστασης από εκείνη του 2012. Η κυρίαρχη Ελλάδα έχει ψηφίσει υπέρ μιας αλλαγής της πολιτικής. Οι υπόλοιποι συνάδελφοι των χωρών της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένου του Μισέλ Σαπέν, έχουν επιστήσει την προσοχή τους στο γεγονός ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι ο μόνος κυρίαρχος και ότι οι πολίτες των υπολοίπων κρατών μελών της Ευρωζώνης επίσης είναι», απάντησε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος, ο Σόιμπλε σχολίασε: «Έχω ήδη αντιμετωπίσει μία τέτοια κατάσταση. Το βράδυ της Κυριακής πριν από τη Σύνοδο της G20 των Καννών το φθινόπωρο του 2011, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε αναφέρει ότι ήθελε να οργανώσει ένα δημοψήφισμα. Αυτό δεν είχε ευχαριστήσει τον πρόεδρο της Γαλλίας που φοβόταν ότι θα έβλεπε τη Σύνοδο να καταλήγει σε βραχυκύκλωμα. Ωστόσο, την Τετάρτη πριν από την έναρξη της Συνόδου, είχαμε διεξαγάγει μακρές συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών. Εκείνοι προέβλεπαν να οργανώσουν ένα τέτοιο δημοψήφισμα την 6η Δεκεμβρίου του 2011 θέτοντας το εξής ερώτημα: ο ελληνικός λαός αποδέχεται το περιεχόμενο του προγράμματος μεταρρυθμίσεων ή προτιμά (η χώρα) να εξέλθει από την ευρωζώνη….

Για αυτό ακριβώς το λόγο είπα πρόσφατα ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μία λύση. Έκτοτε κατανόησα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να συμβουλευτεί τους πολίτες επ’ αυτού του ζητήματος, καθώς έχει αποκλείσει μία τέτοια εναλλακτική κατά τη προεκλογική εκστρατεία».

Ερωτηθείς, τέλος, για το αν είναι τοξική μία συζήτηση που έχει αναπτυχθεί από ορισμένους σχετικά με την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας απάντησε ότι είναι ενημερωμένος για αυτού του είδους τις συζητήσεις, όμως δεν τις σχολιάζει. «Και αυτό δεν συμβαίνει επειδή εκείνος δεν σχολιάζει κάτι για το οποίο τάσσεται υπέρ ή κατά», καταλήγει το δημοσίευμα.

Σχετικές ειδήσεις