Κοντά σε συμφωνία - Δεκαήμερο - «φωτιά» για την Αθήνα

Newsroom Newsroom

Κοντά σε συμφωνία - Δεκαήμερο - «φωτιά» για την Αθήνα

Aρχίζουν εκ νέου οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες, σήμερα, Τρίτη, μεταξύ των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

ΔΡΕΣΔΗ, ΕΚΤ, ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ EUROWORKING GROUP ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ, EUROGROUP ΣΤΙΣ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ

Να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες όσο πιο γρήγορα γίνεται, κάτι που δεν σημαίνει και ότι η κυβέρνηση κάνει υποχωρήσεις πίσω από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, είναι η κατεύθυνση προς τα τεχνικά κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης.

Στη συνεδρίαση της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, έγινε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτίμηση της κατάστασης και συζητήθηκαν ο σχεδιασμός και οι κατευθύνσεις που θα δοθούν προς τους Έλληνες εκπροσώπους της κυβέρνησης στο Brussels Group, ενόψει των συζητήσεων που ξεκινούν πάλι αύριο στις Βρυξέλλες, μπαίνοντας στην τελική ευθεία.

Οι κατευθύνσεις αυτές δόθηκαν σε συνεδρίαση με το ελληνικό τεχνικό κλιμάκιο που ακολούθησε της συνεδρίασης της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης.

Κατά τις ίδιες πηγές, συζητούνται τα ανοικτά θέματα και ειδικότερα το ζήτημα του ΦΠΑ, το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού και το ζήτημα του ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφορικά με τον ΦΠΑ οι συζητήσεις βρίσκονται κοντά σε συμφωνία στο μοντέλο που προτείνει η κυβέρνηση για τρεις συντελεστές, 7%, 14% και 22%. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει όσο περισσότερα τρόφιμα στον χαμηλό συντελεστή 7%, στο πλαίσιο μιας κοινωνικά δίκαιης ανακατανομής.

Ως προς το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διαφορά στις εκτιμήσεις προκύπτει σε ζητήματα λογιστικού υπολογισμού δαπανών.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι συζητούνται επίσης το τι θέλει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση από μια συνολική συμφωνία, με βάση τους άξονες που έχει θέσει ο πρωθυπουργός στις πρόσφατες ομιλίες του, δηλαδή το ζήτημα της ρευστότητας,το ζήτημα της διαχείρισης του χρηματοδοτικού κενού και κατ' επέκταση του χρέους, το ζήτημα του επενδυτικού πακέτου.

Παράλληλα για συνεδρίαση του EuroWorking Group την Πέμπτη, μέσω τηλεδιάσκεψης, με αντικείμενο την Ελλάδα και την πορεία των διαπραγματεύσεων κάνει λόγο το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.

Το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί και στο περιθώριο της G7 στη Δρέσδη, την ίδια ημέρα η ΕΚΤ στην κρισιμότερη ίσως συνεδρίαση της αποφασίζει για τον ELA, ενώ η κυβέρνηση θέλει έκτακτο Εurogroup στις 2 Ιουνίου.

Την ίδια ώρα οι οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας που τρέχουν τον Ιούνιο είναι αρχικά την Παρασκευή 5 Ιουνίου με την πληρωμή 305 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, στις 12 του μήνα με τη δεύτερη δόση προς το Ταμείο ύψους 344 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια μέρα πρέπει να πληρωθούν και 550 εκατ. ευρώ για το δεκαπενθήμερο της μισθοδοσίας στο Δημόσιο. Άλλα 573 εκατ. ευρώ πρέπει να πληρωθούν στο ΔΝΤ στις 16 Ιουνίου και 344 εκατ. στις 19 του μήνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved