ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζονται οι εργασίες του Brussels Group για το «κλείσιμο» της συμφωνίας

Συνεχίζονται οι εργασίες του Brussels Group για το «κλείσιμο» της συμφωνίας

Στο «μικροσκόπιο» του Brussels Group μπαίνει από σήμερα η δέσμη μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη της συμφωνίας με τους Θεσμούς.

Οι θέσεις με τις οποίες προσέρχεται στο Brussels Group η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, είναι αυτές που δόθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης από το Μέγαρο Μαξίμου και συνοψίζονται σε χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια, μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις, μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα και μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα) και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία. Η ελληνική κυβέρνηση, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και διαβεβαιώνει ότι «δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις».

Αισιοδοξία επικράτησε κατά τη χθεσινή (27/5) συνεδρίαση του Brussels Group, καθώς όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, άμεσα ξεκινούν οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας (Staff Level Agreement). «Εμείς κάναμε το χρέος μας. Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα», ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει πάρει πάνω του τη διαπραγμάτευση, προκειμένου να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος ενώ αυτή βρίσκεται στο τελικό στάδιο, θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με ηγέτες, ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς και ενιαίας συμφωνίας.

Αυτή, άλλωστε, ήταν και «η πρόσφατη συμφωνία στη Ρίγα της Λετονίας», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και επισημαίνουν ότι οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. «Είναι φανερό», σύμφωνα πάντα με το Μαξίμου, «ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση».

Το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει συγκεκριμένα:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.

β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.

γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.

δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων των τεχνικών κλιμακίων σε επίπεδο Brussels Group και τυχόν προσέγγιση των δύο πλευρών τόσο για το ΦΠΑ όσο και για τα άλλα ανοιχτά θέματα - αγκάθια της διαπραγμάτευσης, θα κρίνει εν πολλοίς το κατά πόσο θα μπορεί να ξεκινήσει να γράφεται μία συμφωνία ακόμα και εντός του Σαββατοκύριακου, όπως τόνιζε την Τετάρτη η ελληνική κυβέρνηση.

Σχετικές ειδήσεις