ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιβεβαιώνει το ΔΝΤ για το ελληνικό αίτημα

Επιβεβαιώνει το ΔΝΤ για το ελληνικό αίτημα

Η Ελλάδα πρόκειται να προχωρήσει στην αποπληρωμή των τεσσάρων δόσεων του δανείου της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που οφείλει ως την 30ή Ιουνίου εφάπαξ, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του θεσμού, την ίδια ώρα που η Τράπεζα της Ελλάδας εμφανίζεται καθησυχαστική.

«Οι ελληνικές αρχές πληροφόρησαν το Ταμείο σήμερα ότι σχεδιάζουν να συγκεντρώσουν τις τέσσερις πληρωμές του Ιουνίου σε μία, η προθεσμία της οποίας είναι πλέον η 30ή Ιουνίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Σύμφωνα με τον Ράις, βάσει μιας απόφασης η οποία είχε υιοθετηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι χώρες-μέλη του ΔΝΤ μπορούν να ζητούν να ομαδοποιούνται οι αποπληρωμές ανείσπρακτων οφειλών τους προς το Ταμείο σε μία, για να αντιμετωπίζουν τυχόν διοικητικές δυσχέρειες που ανακύπτουν από την ανάγκη να γίνονται πολλαπλές αποπληρωμές μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδας, μετά από απόφαση της κυβέρνησης, υπέβαλε αίτημα προς το ΔΝΤ για την αποπληρωμή του συνόλου των δόσεων της χώρας προς το Ταμείο αυτόν το μήνα εφάπαξ την 19η Ιουνίου. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1,5 δισ. Ευρώ, ενώ η πρώτη δόση επρόκειτο να καταβληθεί αύριο Παρασκευή.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, η ΤτΕ κινείται ήδη προς την κατεύθυνση ενημέρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας, ενημερώνοντας για τις επόμενες κινήσεις της σε κλίμα συνεννόησης και όχι πανικού. Κύκλοι της Τράπεζας μιλούν για «τεχνικής φύσης παρέμβαση που δεν δικαιολογεί πανικό», ενώ η «γραμμή» με το ΔΝΤ είναι συνεχώς ανοιχτή.

Σχετικές ειδήσεις