ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: Στην ατζέντα των δανειστών η χρεοκοπία της Ελλάδας εντός ευρώ

WSJ: Στην ατζέντα των δανειστών η χρεοκοπία της Ελλάδας εντός ευρώ

Στα «χείλη» των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πια και επίσημα η συζήτηση για την χρεοκοπία της Ελλάδος σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

«H Ελλάδα να κρατήσει το ευρώ ως νόμισμα, ακόμη και αν κηρύξει στάση πληρωμών στα δάνεια διάσωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Στο δημοσίευμα γίνεται εκτενής αναφορά στο ενδεχόμενο της χρεοκοπίας της χώρας και σημειώνεται πως «αυτή η ιδέα πάει κόντρα στην «λογική» που κυριαρχεί σε όλη την διάρκεια της κρίσης χρέους, όπου το σοκ της αθέτησης έχει «μεταφραστεί» ότι θα στείλει την Ελλάδα σε έναν αδυσώπητο δρόμο γεμάτο bank runs, capital controls και τελικά της εξόδου από την ευρωζώνη».

Ωστόσο, με τον κίνδυνο της αθέτησης πληρωμών να είναι πλέον μεγαλύτερο από ποτέ, το να βρεθεί ένας τρόπος να αποφευχθεί το χάος της επιστροφής στη δραχμή, φαίνεται όλο και πιο ελκυστικός, όπως σημειώνεται.

Οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας λένε ότι θα μπορούσε να «σώσει» την Ευρώπη από την... αμηχανία του να κλωτσήσει ένα από τα μέλη της έξω από την ευρωζώνη και να αποφευχθεί ένα προηγούμενο που θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο ευρώ.

Η ιδέα της διατήρησης Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, παρά το default συζητήθηκε από υψηλούς αξιωματούχους των υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, αν και πολλοί εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες για το αν αυτό θα λειτουργήσει, σύμφωνα με πηγές της WSJ.

«Δεν αποτελεί ακριβώς σχέδιο, αλλά μία εξέλιξη της σκέψης γύρω από το αύριο της Ελλάδας», ανέφερε στην εφημερίδα πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Σχετικές ειδήσεις