ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία: Χρηματοδότηση-γέφυρα για την Ελλάδα εξέτασε το Eurogroup

Συμφωνία: Χρηματοδότηση-γέφυρα για την Ελλάδα εξέτασε το Eurogroup

Το ενδεχόμενο μιας χρηματοδότησης - γέφυρα για την Ελλάδα, αλλά και οι τεχνικές λεπτομέρειες των προτάσεών της, τέθηκαν επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης - Επανεξελέγη πρόεδρος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Θα μπορούσε να γίνει είτε μέσω της έκτακτης στήριξης του ELA, είτε μέσω του ESM, είτε με ένα συνδυασμό των δύο, και αυτό θα ετοιμάσουν οι υπουργοί Οικονομικών», δήλωσε νωρίτερα ο Αυστριακός Καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να παραμένουν κλειστές μέχρι την επεξεργασία ενός νέου προγράμματος βοήθειας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλοι οι εμπλεκόμενοι, θα πρέπει να κάνουν τώρα σχετικές προτάσεις», κατέληξε.

Μετά τη χθεσινή μαραθώνια και ιστορική Σύνοδο Κορυφής, οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης πήραν τη σκυτάλη για άλλο ένα κρίσιμο Eurogroup.

«Έχουμε δείξει αλληλεγγύη, αρκεί να υπάρχει δέσμευση», ανέφερε προσερχόμενος ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ, Αλεξάντερ Στουμπ, συμπληρώνοντας: «Όλοι είμαστε υπέρ της Ευρώπης, έχουμε δείξει αλληλεγγύη, αρκεί να υπάρχει δέσμευση, προσήλωση και εμπιστοσύνη».

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε: «Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία που δίνει ώθηση στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις ώστε η Ελλάδα να παραμείνει πιο στέρεα μέσα στην ευρωζώνη», επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει τις επόμενες μέρες τα νομοσχέδια που προβλέπει η συμφωνία.

«Υπάρχουν εξειδικευμένα προβλήματα. Θα ακούσουμε με πολύ προσοχή τις προτάσεις. Η εκταμίευση θα γίνει μόνο αν η ελληνική πλευρά προβεί σε μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά. Η κυβέρνηση δεν υλοποιούσε τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Η Ελλάδα πρέπει να προσφέρει. Δεν υπάρχει περίπτωση Grexit», σημείωσε ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ενώ ιδιαίτερης βαρύτητας ήταν και οι δηλώσεις του Γάλλου ομολόγου του, Μισέλ Σαπέν: «Οι ηγέτες ήταν πολύ πιο σαφείς σε σχέση με τους υπουργούς Οικονομικών χτες. Είναι πολύ σοβαρό το πρόγραμμα και προϋποθέτει σημαντική δουλειά. Θα δουλέψουμε σε όλα τα θέματα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει το κουράγιο να κάνει όλα όσα δεν έκαναν οι προηγούμενες. Χαιρετίζω το πολιτικό θάρρος από μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει δυσκολίες».

Στο μεταξύ, πρόεδρος του Eurogroup επανεξελέγη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω Twitter, μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης.

«Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου για την υποστήριξη και τη συνεργασία τους και προσβλέπω σε μία δεύτερη θητεία ως πρόεδρος του Eurogroup», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ.

dais tweet

Σχετικές ειδήσεις