Συμφωνία: Το νέο σχέδιο Σόιμπλε θέλει ΙΟUs για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας

Newsroom Newsroom

Συμφωνία: Το νέο σχέδιο Σόιμπλε θέλει ΙΟUs για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας

Το ζήτημα της χρηματοδοτικής γέφυρας προς την Ελλάδα εξετάζεται σήμερα (14/7) στο EuroWorking Group μετά το Eurogroup το οποίο και αποφάσισε τη συγκρότηση ομάδας τεχνοκρατών για το εν λόγω θέμα.

Την ίδια ώρα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρό της αναφέρει ότι το θέμα των IOUs παρέμενε στην ατζέντα των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών στο χθεσινό Eurogroup και μετά τη σύναψη συμφωνίας με την Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, το σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις από τους συναδέλφους του. Τώρα ο Σόιμπλε έχει μια νέα πρόταση για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας, επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Καθώς η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη για περίπου 7 δισεκ. ευρώ εν αναμονή ενός τρίτου πακέτου βοήθειας, το ζήτημα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της Αθήνας τέθηκε χθες στο Eurogroup.

Κατά τη συζήτηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Σόιμπλε πρότεινε η Αθήνα να εκδώσει υποσχετικές για να μπορέσει να πληρώσει κάποιες από τις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι υπουργοί Οικονομικών εξετάζουν μια σειρά επιλογών για μια χρηματοδότηση γέφυρα της Ελλάδας. Πάντως η έκδοση υποσχετικών, τονίζει η Handelsblatt, είναι μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη πρόταση, καθώς κάποιοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα προς την υιοθέτηση ενός παράλληλου νομίσματος.

Με τις υποσχετικές θα μπορούσαν να πληρωθούν κάποιες από τις υποχρεώσεις της Αθήνας στο εσωτερικό, όπως λογαριασμοί και μισθοί. Όμως οι υποσχετικές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα εξωτερικά χρέη της Ελλάδας.

Ήδη στις 20 Ιουλίου η Αθήνα πρέπει να πληρώσει 3,5 δισεκ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέτασαν χθες μια σειρά επιλογών. Όπως αναφέρει η Handelsblatt μεταξύ των επιλογών είναι να ενεργοποιηθεί ξανά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) το οποίο διαθέτει ακόμη 11,5 δισεκ. ευρώ. Επειδή όμως πρόκειται για χρήματα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι χώρες της ΕΕ για την αποδέσμευσή τους. Ήδη η Βρετανία έχει εκφράσει την αντίθεσή της.

Μια δεύτερη επιλογή θα ήταν να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από τους τόκους από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Το ποσό για το 2014 και το 2015 φτάνει τα 3,2 δισεκ. ευρώ.

Επίσης ένα ενδεχόμενο θα ήταν κάποιες χώρες να δώσουν διμερή δάνεια, με πιθανή υποψήφια να είναι κυρίως η Γαλλία.

Παράλληλα το δίκτυο N24 έκανε λόγο για βρώμικη λύση του κ. Σόιμπλε για IOUs που μυρίζει "μίνι Grexit".

Σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο, ο κ. Γιούνκερ προτείνει την χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι τη σύναψη συμφωνίας νέου μνημονίου μέσω του EFSF όμως εκεί θα πρέπει να συμβάλουν χώρες που δεν είναι μέσα στην Ευρωζώνη.

Σχετικά, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν απέκλεισε κάθε συμμετοχή της χώρας του σε μία χρηματοδότηση - γέφυρα της Ελλάδας μέσω του EFSF.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved