ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε εξέλιξη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα

Σε εξέλιξη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα

Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της κρατών μελών της Ευρωζώνης πραγματοποιείται από τις 11 το πρωί, σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Στην τηλεδιάσκεψη αναμένεται να συζητηθεί η ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα τρίτο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας και οι υπουργοί να ζητήσουν την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων τους.

Υπενθυμίζεται ότι την πραγματοποίηση της τηλεδιάσκεψης ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στον Twitter. «Επιβεβαιώθηκε: τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 10 π.μ.( της Πέμπτης) για την Ελλάδα», έγραψε ο Ντάισελμπλουμ στοTwitter.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα γίνει ακόμη μια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, για να εγκριθεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων και να δοθεί η σχετική εντολή στους θεσμούς, ώστε να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για την παροχή νέου προγράμματος στήριξης μέσω του ESM.

Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, το δάνειο-«γέφυρα» θα έχει μέγιστη λήξη στους τρεις μήνες και θα αποπληρωθεί στον EFSM με χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον ESM, με τη λήξη των διαπραγματεύσεων για το επόμενο τριετές πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ.

Η πρόταση για να χρησιμοποιηθεί ο EFSM για το δάνειο-γέφυρα έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, με τη Βρετανία και την Τσεχία να εκφράζουν την αντίθεσή τους.

Στο πλαίσιο της πρότασης της Κομισιόν, η Ελλάδα θα λάβει ολόκληρο το ποσό των 7 δισ. ευρώ με μια δόση, που θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να αποπληρώσει τη Δευτέρα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, καθώς και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς το ΔΝΤ.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως το Γαλλικό Κοινοβούλιο ήδη πραγματοποίησε ψηφοφορία κατά την οποία με εντυπωσιακή πλειοψηφία τα μέλη της γαλλικής εθνοσυνέλευσης ενέκριναν την πρόταση για την έναρξη διαπραγματεύσεων όσον αφορά το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, με 412 ψήφους υπέρ και μόνο 69 κατά από το σύνολο των 481 παρόντων βουλευτών.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων