ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 900 εκατ. ευρώ αποφάσισε η ΕΚΤ

Αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 900 εκατ. ευρώ αποφάσισε η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε να αυξήσει την έκτακτη ρευστότητα που χορηγεί, μέσω του μηχανισμού ELA, στις ελληνικές τράπεζες, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου από τη Φρανκφούρτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Μάριο Ντράγκι η ΕΚΤ αύξησε το όριο του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ για μία εβδομάδα για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραδέχτηκε ότι τα capital controls σταμάτησαν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και εκτίμησε πως είναι δύσκολο να προβλέψει πότε μπορούν να αρθούν.

Ο ίδιος είπε ότι υπολογίζεται πως τον Ιούνιο έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες καταθέσεις 8,1 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, διευκρίνισε πως η σημερινή απόφαση για την αύξηση του ELA είναι συμμετρική προς την απόφαση που είχε ληφθεί προηγουμένως για πάγωμα της έκτακτης χρηματοδότησης.

«Η απόφαση να αυξήσουμε τον ELA σήμερα ήταν συμμετρική με την απόφαση να τον παγώσουμε πριν μερικές ημέρες», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, αναγνωρίζοντας ότι «τα πράγματα έχουν αλλάξει τώρα με την απόφαση για χρηματοδότηση – γέφυρα αλλά και την ψήφιση από διάφορα κοινοβούλια της συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές».

Ανέφερε δε ότι τις προηγούμενες ημέρες «υπήρξαν φωνές που μιλούσαν για έλξη του ELA προς το μηδέν κάτι που θα οδηγούσε σε κατάρρευση».

«Υπήρχαν τοποθετήσεις από αξιωματούχους για διακοπή του ELA τις προηγούμενες ημέρες αλλά η ΕΚΤ δεν αποφασίζει ποιο κράτος μέλος παραμένει και ποιο όχι», είπε ο Ντράγκι.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η ΕΚΤ συνεχίζει να ενεργεί βάσει της υπόθεσης ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης.

Ο κ. Ντράγκι εκτίμησε επίσης ότι η Ελλάδα θα πληρώσει το ομόλογο της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.

Όσον αφορά στα στα ελληνικά collaterals, δηλαδή στις εγγυήσεις, τόνισε πως δεν ελήφθη καμία απόφαση για haircut κατά τη σημερινή (16 Ιουλίου).

Σχετικές ειδήσεις