ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μνημόνιο – Από Δευτέρα 20 Ιουλίου ισχύει ο νέος ΦΠΑ

Μνημόνιο – Από Δευτέρα 20 Ιουλίου ισχύει ο νέος ΦΠΑ

Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ που ψηφίστηκαν με το νομοσχέδιο των μέτρων μετά τη συμφωνία Ελλάδας – εταίρων, τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται: «προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς του ΦΠΑ, το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η εφαρμογή των νέων διατάξεων να ξεκινήσει από τη Δευτέρα 20/7/2015».

Αυτό ισχύει τόσο για τα προιόντα που μετατάσσονται στον υψηλό συντελεστή 23% από 13% σήμερα (διάφορα τυποποιημένα τρόφιμα), η εστίαση, όσο και τα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σημειώνεται ότι - όπως διευκρινίζεται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή - η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13% από 6,5%, σήμερα θα ισχύσει από την 1 Οκτωβρίου, ενώ την ίδια ημερομηνία θα ξεκινήσει και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για πρώτη φορά, στα τουριστικά νησιά με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα.

Με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, διευκρινίζεται ποια προϊόντα αλλάζουν συντελεστή.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι:

- οι μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ καταργούνται σταδιακά από 1.10.2015 στα πλέον τουριστικά νησιά με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα και από 1.06.2016 στα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά.

- οι μειωμένοι συντελεστές παραμένουν σε ισχύ έως 31.12.2016 για τα απομακρυσμένα νησιά.

- αλλάζει η λίστα με τα προϊόντα που υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και επέρχεται μετάταξη προϊόντων από τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% στον συντελεστή ΦΠΑ 23%.

- αναπροσαρμόζεται ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ από 6,5% σε 6% και τα αγαθά που υπάγονται στον συντελεστή αυτό.

Σχετικές ειδήσεις