ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Eγκρίθηκε η 3ετής στήριξη στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)

Eurogroup: Eγκρίθηκε η 3ετής στήριξη στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)

Τριετή στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προς την Ελλάδα, ενέκρινε επί της αρχής το Eurogroup, που συνεδρίασε σήμερα (16/7) μέσω τηλεδιάσκεψης.Συγκεκριμένα, το Εurogroup στη δήλωσή του, καλοσωρίζει την υιοθέτηση από τη Βουλή των Ελλήνων όλων των δεσμεύσεων που ορίζει η δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου.

Σημειώνει, επίσης, ότι βάσει της αξιολόγησης των θεσμών, οι Eλληνικές Aρχές εφάρμοσαν το πρώτο πακέτο μέτρων «εγκαίρως και με ικανοποιητικό τρόπο» και επιβεβαιώνει ότι η δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου συμπεριλαμβάνεται στον εφαρμοστικό νόμο που υιοθετήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.

Ως εκ τούτου το Eurogroup επισημαίνει ότι αποφάσισε επί της αρχής να δώσει τριετή στήριξη στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), σημειώνοντας ωστόσο, ότι ακολουθούν οι σχετικές εθνικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Τo Εurogroup αναφέρει, επίσης, ότι μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών και την επίσημη απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΣ που αναμένεται μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, θα δοθεί εντολή στους θεσμούς να διαπραγματευτούν γρήγορα το νέο πρόγραμμα με τις Ελληνικές Αρχές, στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι πολιτικής που θα συνοδεύουν το μηχανισμό οικονομικής στήριξης.

Τέλος, το Eurogroup καλεί τις Ελληνικές Αρχές να εγκρίνουν ως τις 22 Ιουλίου, τη δεύτερη δέσμη μέτρων, όπως προβλέπεται στη δήλωση της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου, καθώς επίσης να επικαιροποιήσουν τη νομοθεσία που σχετίζεται με το πρώτο πακέτο μέτρων.

Σχετικές ειδήσεις