ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Πολύ γενναιόδωροι οι όροι του νέου προγράμματος!

Σόιμπλε: Πολύ γενναιόδωροι οι όροι του νέου προγράμματος!

Καμία απολύτως επιφύλαξη, όσον αφορά στη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τους όρους του τρίτου δανείου πολύ γενναιόδωρους, δεν έχει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε παράλληλα βέβαιος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα.

Όπως, δε, χαρακτηριστικά τόνισε, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θα καλέσει τους συναδέλφους του βουλευτές να ταχθούν υπέρ του νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας στην ψηφοφορία της Τετάρτης στη Μπούντεσταγκ, τονίζοντας τη δραματική μεταβολή που σημειώθηκε - κατ' αυτόν - στην προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

«Μπορώ να το υποστηρίξω με απόλυτη βεβαιότητα και χωρίς κανέναν δισταγμό, εν μέρει διότι δεν έλαβα ο ίδιος ελαφρά αυτήν την απόφαση... ότι το σωστό πράγμα είναι να ψηφίσουμε υπέρ της συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές της», σημείωσε επίσης ο Σόιμπλε, μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF.

Ακολούθως, αφού περιέγραψε τους όρους του δανείου στην Ελλάδα ως «πολύ γενναιόδωρους», χωρίς βέβαια να... ρωτήσει τον ελληνικό λαό για τα νέα σκληρά μέτρα αφαίμαξης που θα κληθεί να σηκώσει στις πλάτες του, πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένος πως θα γίνουν βήματα που θα καθησυχάσουν το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θα εξασφαλίσουν τη συμμετοχή του.

«Είμαι πολύ βέβαιος ότι θα φθάσουμε σε μια κοινή εκτίμηση και είμαι επίσης βέβαιος ότι το ΔΝΤ, τον ρόλο του οποίου έχουμε χαρακτηρίσει απόλυτα αναγκαίο, θα συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι το Ταμείο αποφασίζει πάντα μόνο του για το θέμα. «Η κυρία Λαγκάρντ είπε ότι υπό αυτούς τους όρους θα εισηγηθεί στο Συμβούλιο του ΔΝΤ περαιτέρω οικονομική συμμετοχή σε ένα νέο πρόγραμμα. Αυτό είναι, με τη σειρά του, για μας ως Eurogroup, σημαντική προϋπόθεση», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών και δήλωσε πεπεισμένος ότι η απόφαση για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης είναι, «λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις πλευρές του θέματος, η σωστή». Τόνισε μάλιστα ότι ο ίδιος δεν έλαβε εύκολα την απόφαση στις διαπραγματεύσεις και ότι «το πάλεψε», ενώ πρόσθεσε ότι τώρα θέλει να ζητήσει την έγκριση της Bundestag.

«Θέλουμε να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Είναι προς το ευρωπαϊκό συμφέρον. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας», υπογράμμισε ο Γερμανός αξιωματούχος, ενώ σε ό,τι αφορά την απόφαση για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δήλωσε ότι αυτή εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα.

«Τον Ιούλιο δεν ειπώθηκε ότι θα πετάξουμε έξω την Ελλάδα. Πρόκειται για διαστρέβλωση και ήταν απολύτως λάθος. Η αλήθεια ήταν ότι είπαμε, εάν η Ελλάδα δεν θέλει ή δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος της προσαρμογής, τότε μια οικειοθελής έξοδος θα αποτελούσε μια καλύτερη λύση», συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει ότι η Ελλάδα δεν επιθυμούσε κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα πάντα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση ήταν ότι είχε προηγηθεί μια προεκλογική εκστρατεία με την υπόσχεση «θα μείνουμε στο ευρώ, αλλά δεν δεχόμαστε κανένα πρόγραμμα».

«Αυτό δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει», τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και επισήμανε ότι τώρα παρατηρεί στην Ελλάδα μια «αξιοσημείωτη μεταβολή». Το ερώτημα όμως, συνέχισε, είναι εάν η χώρα θα παραμείνει στον ίδιο δρόμο.

«Όποιος θέλει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, πρέπει να αναλάβει μόνος του τους απαραίτητους όρους», τόνισε, καταλήγοντας ότι αυτό για κάποιες χώρες είναι δύσκολο και «για την Ελλάδα ακόμα δυσκολότερο».

Γερμανία: Απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο δάνειο

Στο μεταξύ, η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας παραμένει απαραίτητη για τη Γερμανία, δήλωσε σήμερα (17/08/2015) εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει απαραίτητη», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα προτείνει την περαιτέρω οικονομική συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, μόνο αν η Ελλάδα εκπληρώσει τις απαιτήσεις όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έως τον Οκτώβριο και η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος είναι επιτυχής.

«Δεν μπορώ να δώσω ακριβές χρονοδιάγραμμα για το είδος της ελάφρυνσης χρέους ή την πορεία», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Σε μια διαδικασία που θα αποτελέσει δοκιμασία για την εξουσία της, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα ζητήσει από τους επιφυλακτικούς Γερμανούς κοινοβουλευτικούς να ταχθούν υπέρ της συμφωνίας για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας την Τετάρτη, παρά την αβεβαιότητα σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό.

Λίγο πριν την ψηφοφορία στη γερμανική βουλή, Μέρκελ και Σόιμπλε προσπαθούν να πάρουν με το μέρος τους όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές, αναφέρει η Deutsche Welle, ενώ αρκετοί συντηρητικοί βουλευτές αποφεύγουν να πουν δημοσίως τι προτίθενται να ψηφίσουν.

Ειδικότερα ο ρόλος του Β. Σόιμπλε θεωρείται καθοριστικός για την έκβαση της ψηφοφορίας μιας και ο ίδιος εμφανίζεται πεπεισμένος για τη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών, αλλά και επειδή οι βουλευτές τον εμπιστεύονται. Δεν αποκλείεται μάλιστα την Τρίτη το βράδυ να πραγματοποιηθεί δοκιμαστική ψηφοφορία για το ελληνικό πρόγραμμα, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν, με στόχο τη δημιουργία μιας πρώτης εικόνας των προθέσεων των βουλευτών.

Θα συμμετάσχει ή όχι το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα;

Μέρκελ και Σόιμπλε γνωρίζουν πολύ καλά ότι όσο περισσότεροι βουλευτές καταψηφίσουν το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πλήγμα για το πολιτικό κύρος της καγκελαρίου, αναφέρει η DW.

Η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει συνεπώς να καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για πάρουν με το μέρος τους όσους περισσότερους βουλευτές μπορούν. Τους βουλευτές απασχολεί κυρίως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Θυμίζουμε ότι η Γερμανία είχε εξαρχής καταστήσει σαφές ότι η δική της συμμετοχή στο τρίτο πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Το Ταμείο πάντως δεν προτίθεται να αποφασίσει γι' αυτό πριν το φθινόπωρο. Μένει συνεπώς μόνο η διαβεβαίωση της καγκελαρίου, όπως τη διατύπωσε χθες στη συνέντευξή της στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF). Σύμφωνα με την Α. Μέρκελ, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στο τρίτο δανειακό πακέτο από τη στιγμή που πληρούνται οι προϋποθέσεις. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όσα δήλωσε η κ. Λαγκάρντ θα γίνουν πραγματικότητα», είπε χθες στο ZDF η Αγκελα Μέρκελ.

Σχετικές ειδήσεις