ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Όχι κούρεμα - Υλοποίηση του προγράμματος για τη βιωσιμότητα του χρέους

Σόιμπλε: Όχι κούρεμα - Υλοποίηση του προγράμματος για τη βιωσιμότητα του χρέους

Η συζήτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο για την έγκριση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα ξεκίνησε με την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος απέκλεισε για μία ακόμη φορά κούρεμα του χρέους.

Ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι κλειδί για να καταστεί το χρέος βιώσιμο είναι η πιστή υλοποίηση του προγράμματος, δηλαδή του τρίτου μνημονίου, όπως ακριβώς έχει συμφωνηθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.

«Αν δεν δώσουμε αυτά τα χρήματα, η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να πάρει μπροστά», τόνισε ο κ. Σόιμπλε και υπογράμμισε ότι η εκταμίευση της βοήθειας θα γίνεται τμηματικά, με τη διαβεβαίωση της υλοποίησης των απαραίτητων δεσμεύσεων. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι τελικά το ΔΝΤ θα αποφασίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει συνεννόηση και σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Απέκλεισε, ωστόσο, εκ νέου το ενδεχόμενο «κουρέματος», αλλά έκανε λόγο για περιθώρια που αφορούν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι είναι ουσιαστικό για τη γερμανική κυβέρνηση να συνεχιστεί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Η κατ’ αρχήν συμφωνία του ΔΝΤ έχει δοθεί, σημείωσε και εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει εμπλοκή στην έγκριση συμμετοχής του στο ΔΣ του Ταμείου.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα, τόνισε ότι θα υπάρχει αξιολόγηση για την πορεία εφαρμογής του κάθε τρεις μήνες από τους θεσμούς. Οι μεταρρυθμίσεις θα επικεντρωθούν στον καλύτερο οικονομικό σχεδιασμό, τη δημόσια διοίκηση, τη φοροεισπραξιμότητα και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέδωσε ιδιαίτερη σημασία, τόσο στην ανάγκη ταχύτατης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αρθούν σταδιακά οι έλεγχοι κεφαλαίων και να λειτουργήσει η οικονομία, όσο και στο Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, για το χρονοδιάγραμμα και το πρόγραμμα του οποίου αναμένεται ελληνική πρόταση τον Οκτώβριο.

«Δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση ότι όλα αυτά θα λειτουργήσουν με τον καλύτερο τρόπο», παραδέχθηκε ο κ. Σόιμπλε, αλλά τόνισε ότι εάν η Ελλάδα τηρήσει τις υποσχέσεις και υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα, τότε μόνο μπορεί η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί. «Η ευκαιρία υπάρχει, ας ελπίσουμε ότι θα την αξιοποιήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση σκέφτηκε πολύ προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά, την αλληλεγγύη στην Ευρώπη, αλλά και την ευθύνη έναντι των άλλων κρατών που συμμετέχουν.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε από τους Γερμανούς βουλευτές να δώσουν την έγκρισή τους στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι από τη στιγμή που το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε, ήδη, μεγάλο μέρος των προβλεπόμενων μέτρων, «θα ήταν ανεύθυνο να μη δώσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα μίας νέας αρχής».

Σχετικές ειδήσεις