ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Φοροελαφρύνσεις 2 δισ. ευρώ υπόσχεται τους Γάλλους ψηφοφόρους ο Ολάντ

Γαλλία: Φοροελαφρύνσεις 2 δισ. ευρώ υπόσχεται τους Γάλλους ψηφοφόρους ο Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, υποσχέθηκε νέο γύρο μειώσεων φόρων τον επόμενο χρόνο, ύψους 2 δισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την υψηλή ανεργία και να κερδίσει και πάλι τη στήριξη των ψηφοφόρων ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017.

Σε συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης επιταχύνεται, αλλά όχι αρκετά για να μειώσει την ανεργία.

Ο Ολάντ πέρυσι μείωσε του φόρους για περισσότερα από εννέα εκατομμύρια φτωχά νοικοκυριά της Γαλλίας και οι κινήσεις που σχεδιάζει για το 2016 θα ευνοήσουν οκτώ εκατομμύρια.

«Η πολιτική μείωσης φόρων που ξεκίνησε το 2014 και ενισχύθηκε φέτος θα συνεχιστεί το 2016… περισσότερα από 2 δισ. ευρώ θα αφιερωθούν σε αυτό», δήλωσε ο Ολάντ.

Οι μειώσεις θα χρηματοδοτηθούν από την εξοικονόμηση περισσότερων πόρων από άλλους τομείς του προϋπολογισμού προκειμένου να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους Ευρωπαίους εταίρους για μείωση του δημόσιου ελλείμματος στο 3,3% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο από το εκτιμώμενο 3,8% φέτος, είπε ο Ολάντ.

Τα δημόσια οικονομικά ευνοούνται από την ανάπτυξη που βελτιώνεται, η οποία σύμφωνα με τον Ολάντ θα ξεπεράσει το 1,0% φέτος και θα ανέλθει στο 1,5% τον επόμενο χρόνο, μολονότι δεν θα επαρκεί για την μείωση της ανεργίας.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε τη μεταρρύθμιση του περίπλοκου εργασιακού κώδικα της χώρας, που πολλές επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι αποθαρρύνει τις προσλήψεις, προκειμένου να δοθεί σε εργαζομένους και επιχειρήσεις μεγαλύτερη ελευθερία στη διαπραγμάτευση των εργασιακών συνθηκών αντί να τους επιβάλλονται συγκεκριμένοι κανόνες που περιορίζουν την ευελιξία τους.

Ωστόσο ο Ολάντ απέκλεισε αλλαγές στην εβδομάδα των 35 ωρών εργασίας, αν και πρόσφατες δημοσκοπήσεις υποδήλωναν ότι η πλειονότητα των Γάλλων θα ήταν υπέρ μια τέτοιας κίνησης.

Σχετικές ειδήσεις