ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτή την εβδομάδα οι τεχνοκράτες του κουαρτέτου στην Αθήνα

Αυτή την εβδομάδα οι τεχνοκράτες του κουαρτέτου στην Αθήνα

Κλιμάκιο των τεσσάρων θεσμών ΔΝΤ, ΕΕ, ESM και ΕΚΤ, φθάνει στην Αθήνα αρχίζοντας τον νέο κύκλο επαφών και εργασιών μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων και προαπαιτούμενων.

Τα τεχνικά κλιμάκια των τεσσάρων θεσμών, θα κινηθούν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επίσης στο τραπέζι θα μπουν λεπτομερώς όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις αφού άμεσα ξεκινούν και οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι και αποφάσεις του πακέτου μέτρων που ψηφίστηκε στις 13 Αυγούστου και έχουν ορίζοντα έκδοσης την 30η Σεπτέμβρη.

Κάποια στελέχη των θεσμών έρχονται αυτή την εβδομάδα, ενώ η πλήρης αποστολή των δανειστών αναμένεται με την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή οι θεσμοί θέλουν να γνωρίζουν τις θέσεις της κυβέρνησης για όλα τα ανοικτά ζητήματα. Η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι μήπως οι νέοι υπουργοί θέλουν να παρουσιάσουν σειρά ισοδύναμων μέτρων για την μη τήρηση των συμφωνηθέντων, τα οποία ισοδύναμα όμως ενδεχομένως να μην στοιχειοθετούνται επαρκώς, όπως έχει συμβεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν.

Η πρώτη αποστολή αποτελείται από τεχνοκράτες για τα δημοσιονομικά μεγέθη και τον τραπεζικό κλάδο. Οι θεσμοί θα δουν αρχικά τον προϋπολογισμό.

Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα με το οικονομικό επιτελείο να ευελπιστεί ότι θα γίνει αποδεκτή η εκτίμησή του για υπεραπόδοση του φετινού προϋπολογισμού και επίτευξη έως και ενός μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος αντί στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τρόικα αμφισβητεί αυτές τις εκτιμήσεις και θέλει στοιχεία για να τις εξετάσει αυτές τις ημέρες.

Σχετικές ειδήσεις