ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυσοίωνες προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη από την Λαγκάρντ

Δυσοίωνες προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη από την Λαγκάρντ

Tον πήχυ της ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία το 2015 κατεβάζει η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προειδοποίησε σήμερα ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι πιθανώς το 2015 πιο αδύναμη σε σχέση με το 2014 και ότι το 2016 αναμένεται μόνο μια μικρή ανάκαμψή της.
Μιλώντας στο Americas Society and Council of the Americas στην Ουάσιγκτον, ανέφερε πως η ανάκαμψη ενισχύεται μετριοπαθώς στην ευρωζώνη, ενώ η Ιαπωνία επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η δραστηριότητα παραμένει ισχυρή στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, οι αναδυόμενες οικονομίες είναι πιθανό να καταγράψουν για πέμπτο έτος μείωση των ποσοστών ανάπτυξης.
Αναφερόμενη στις συνθήκες που επικρατούν διεθνώς στο χρηματοπιστωτικό τομέα, εκτίμησε ότι η σταθερότητα δεν είναι ακόμη πλήρως εξασφαλισμένη. Και τούτο, διότι, όπως υποστήριξε, χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι είναι τώρα αυξημένοι στις αναδυόμενες αγορές.
Για τις δημοσιονομικές πολιτικές, ανέφερε ότι οι χώρες θα πρέπει να υιοθετούν ευέλικτες πολιτικές, όσο το δυνατόν πιο φιλικές προς την ανάπτυξη. Μάλιστα, οι προηγμένες οικονομίες με περιθώριο για δημοσιονομική επέκταση πρέπει να το χρησιμοποιούν, για να ενισχύσουν τις δημόσιες επενδύσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε δε ότι απαιτείται αύξηση του «δημοσιονομικού χώρου» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τη μετανάστευση.