ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Τραπεζικά στελέχη: Κίνητρα για αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

Τραπεζικά στελέχη: Κίνητρα για αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

Στα πολύ σημαντικά οφέλη που μπορεί να έχει η αύξηση των ηλεκτρονικών μέσων συναλλαγών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, έδωσαν έμφαση επιτελικά τραπεζικά στελέχη μιλώντας στο DigitalPayments forum.

Ειδικότερα, η γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Νέλλη Τζάκου - Λαμπροπούλου, επισήμανε ότι η Ελλάδα αποτελεί μία κατεξοχήν «κοινωνία μετρητών», με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει αυτό στην ελληνική Οικονομία.

Το κόστος φυσικής διαχείρισης χρήματος για τράπεζες, εμπόρους και καταναλωτές είναι εξαιρετικά υψηλό, και κυμαίνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ από 0,15% (σε χώρες που δεν χρησιμοποιούν πολύ μετρητά όπως οι Σκανδιναβικές), έως 0,45% του ΑΕΠ σε «κοινωνίες μετρητών», όπως οι χώρες της Νότιας Ευρώπης. Στη χώρα μας πάνω από το 90% των συναλλαγών πληρωμών γίνονται με μετρητά.

Με την επιβολή των capital controls, το τοπίο πληρωμών στην Ελλάδα άλλαξε ραγδαία, τόνισε η κ.Λαμπροπούλου, καθώς τις δύο πρώτες εβδομάδες, μετά την εισαγωγή τους παρατηρήθηκε αύξηση 135% στον αριθμό συναλλαγών, σε σύγκριση με το δεκαπενθήμερο πριν από την επιβολή τους. Ο τζίρος σε POS των χρεωστικών καρτών υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι, με την αυξημένη χρήση να παρατηρείται στους υφιστάμενους αλλά και στους νέους πελάτες καρτών. Παράλληλα, στο Internet Banking πενταπλασιάστηκαν οι εγγραφές νέων χρηστών σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, με πάνω από 150.000 νέους χρήστες, μόνο μέσα στον Ιούλιο.

Τη δυναμική αυτή αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, θα πρέπει να τη διατηρήσουμε και να την ενισχύσουμε και μετά την επερχόμενη χαλάρωση των περιορισμών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα - σημείωσε η διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας. Στόχος είναι να αλλάξει σταδιακά η νοοτροπία πληρωμών στη χώρα, καθώς έχει άμεσα οφέλη, όχι μόνο για τον καταναλωτή και την επιχείρηση, αλλά και για την ελληνική οικονομία.

Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέρχεται στο 1 τρισεκατομμύριο ευρώ.

Η διαφάνεια και η ανιχνευσιμότητα των ηλεκτρονικών πληρωμών, αποτελούν βασικό όπλο για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η συντονισμένη υλοποίηση ενός πακέτου μέτρων για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, θα μπορούσε να μειώσει τουλάχιστον κατά 25% τη «μαύρη» οικονομία, ενισχύοντας σημαντικά τα δημόσια έσοδα της χώρας. Για το σκοπό αυτό, χρειάζεται να θεσπιστούν δημοσιονομικά μέτρα και να δοθούν κίνητρα στους καταναλωτές για την αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καθώς και κίνητρα στους εμπόρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες για την αύξηση της αποδοχής καρτών, επισήμανε η κ. Λαμπροπούλου.

Αναφερόμενος ειδικότερα στα κίνητρα που πρέπει να δοθούν για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Θεόδωρος Καλαντώνης, επισήμανε ότι το πλαίσιο συνεργασίας με την Πολιτεία θα πρέπει να περιλαμβάνει συνεχή διάλογο μέσω των φορέων (Ελληνική Ένωση Τραπεζών- ΕΕΤ) για την υποβολή και αξιολόγηση προτάσεων προς νομοθέτηση και παρακολούθηση της υλοποίησης των μέτρων μέσω υπουργικής επιτροπής με συμμετοχή ΕΕΤ.

Αναλυτικότερα, τα προτεινόμενα μέτρα για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής των φυσικών προσώπων, θα μπορούσαν σύμφωνα με τον κ. Καλαντώνη, να περιλαμβάνουν:

- Υποχρεωτική χρήση καρτών για όλες τις συναλλαγές από ένα ποσό και πάνω (π.χ. άνω των 100 ευρώ ) και σχεδιασμός κατάλληλου μηχανισμού ελέγχου σε συνεργασία με τις τράπεζες. Το ανώτατο όριο χρήσης μετρητών μπορεί να διαφοροποιείται ανά κλάδο, ανάλογα με το ρίσκο φοροδιαφυγής του κλάδου.

- Θέσπιση ισχυρών κινήτρων, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους επαγγελματίες / εμπόρους, προκειμένου να ενθαρρυνθούν στη χρήση καρτών και ηλεκτρονικών συναλλαγών (π.χ. φοροαπαλλαγές)

- Ενημέρωση και εκπαίδευση των καταναλωτών για τα οφέλη από τη χρήση καρτών στις καθημερινές συναλλαγές, για τους ίδιους και το κράτος.

- Υποχρεωτική πληρωμή ΔΕΚΟ με κάρτες ή ebanking
Για τα Νομικά πρόσωπα/επαγγελματίες/Δημόσιο, ο κ. Καλαντώνης πρότεινε:

- Υποχρεωτική κατοχή τερματικού αποδοχής καρτών (POS) από όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που συναλλάσσονται με πελάτες, όπως ισχύει για τις ταμειακές μηχανές. Μέρος ή το σύνολο του κόστους των τερματικών μπορεί να επιδοτηθεί μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ.
- Παρακράτηση του αναλογούντος ΦΠΑ κάθε συναλλαγής μέσω κάρτας, απευθείας από τις τράπεζες μέσω των τερματικών, και αντίστοιχα απευθείας απόδοσή του στο κράτος.
- Επέκταση υποχρεωτικής καταβολής μισθοδοσίας μέσω τραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών όχι μόνο για Ανώνυμες Εταιρείες αλλά και για ΕΠΕ που απασχολούν προσωπικό άνω των δέκα ατόμων.
- Επιμερισμός της πίστωσης μισθοδοσίας δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων σε δύο διακριτά τμήματα, όπου το ένα τμήμα μπορεί να πιστώνεται σε προπληρωμένη κάρτα και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για ηλεκτρονικές συναλλαγές.
- Μετατροπή όλων των πληρωμών του Δημοσίου σε ηλεκτρονική μορφή, π.χ. πληρωμή επιδομάτων, πληρωμή εξόδων κυβερνητικών υπαλλήλων κλπ
- Υποχρεωτική καταβολή εισφορών σε Ασφαλιστικά Ταμεία μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών (eBanking).

Μιλώντας στο συνέδριο ο ειδικός σύμβουλος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θανάσης Μισδανίτης επισήμανε ότι σήμερα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να εκπονηθεί ένα σχέδιο από κοινού από την πολιτεία και φορείς, ώστε η πρόσκαιρη αύξηση της χρήσης χρεωστικών καρτών (και γενικότερα ηλεκτρονικών συναλλαγών), να γίνει ένα μόνιμο χαρακτηριστικό των συναλλαγών στην χώρα μας, προς όφελος της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.
Νωρίτερα, μιλώντας στο συνέδριο, ο επικεφαλής της Visa για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία Νίκος Καμπανόπουλος, είπε ότι οι ψηφιακές καινοτομίες αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας που ξέραμε μέχρι σήμερα για τη βιομηχανία, την οικονομία και την κοινωνία – και αντίστοιχα βιώνουμε έναν πρωτόγνωρο ρυθμό αλλαγής στο χώρο των πληρωμών. Οι ανέπαφες συναλλαγές και οι συναλλαγές μέσω φορητών συσκευών αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Αναφορικά με την Visa, ο κ.Καμπανόπουλος είπε ότι στην Ευρώπη κυκλοφορούν περισσότερες από 500 εκατ. κάρτες με τις οποίες πραγματοποιούνται 34 δις συναλλαγές, ενώ 1 στα 6 ευρώ δαπάνης γίνεται μέσω Visa.

Παρεμβάσεις έκαναν επίσης, από την τράπεζα Πειραιώς ο αναπλ. γενικός διευθυντής Γιώργος Γεωργόπουλος, από την Alpha Bank ο σύμβουλος διοίκησης Παναγιώτης Δρόσος και από την Τράπεζα Αττικής ο γενικός διευθυντής Γιάννης Ιωαννίδης. Αλ. Λιδωρίκης

Σχετικές ειδήσεις