ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ώρα της κρίσης έφτασε για την κυβέρνηση: Τέλη Οκτωβρίου η πρώτη αξιολόγηση

Η ώρα της κρίσης έφτασε για την κυβέρνηση: Τέλη Οκτωβρίου η πρώτη αξιολόγηση

Επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Ελλάδα για τον πρώτο έλεγχο των προαπαιτούμενων μέτρων του νέου μνημονίου.

Κρίσιμη αναμένεται να είναι η τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου έλληνα αξιωματούχου τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, τότε προσδιορίστηκε η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στη χώρα μας για την πρώτη αξιολόγηση εφαρμογής του νέου προγράμματος.

Από την θετική έκβαση του πρώτου crash test, θα κριθεί αφ’ ενός μεν αν θα δοθεί το «πράσινο» φως για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφ’ ετέρου για το αν και το πότε θα ξεκινήσει η επίμαχη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ουσιαστικά από την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει για τη χώρα μία μάλλον δύσκολη περίοδος που θα κρίνει αν όλα προχωρήσουν ομαλά ή αν θα γυρίσουμε στις εφιαλτικές μέρες του πρόσφατου παρελθόντος με έντονο το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της χώρας από το ευρώ.

Πάντως, στο Eurogroup της Δευτέρας (05/10/2015) που έγινε στο Λουξεμβούργο, κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για το πώς θα κυλήσει η πρώτη αξιολόγηση του πρώτου πακέτου του νέου μνημονίου. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η πρώτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Πάντως, εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δε συμμερίζονται την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς και εκφράζουν προβληματισμό για τα γρήγορα «αντανακλαστικά» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ σε ότι αφορά στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων του Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ ξεκαθάρισε στην τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνη πως αν η πρώτη αξιολόγηση αποδειχθεί θετική τότε θα ακολουθήσει ανακεφαλαίωση των τραπεζών το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.
Θυμίζουμε ότι το πρώτο πακέτο των 49 προαπαιτούμενων μέτρων θα πρέπει να εφαρμοστεί επιτυχώς μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ώστε να είναι εφικτή η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Αμέσως μετά θα πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή του δεύτερου πακέτου μέτρων το οποίο επίσης θα κριθεί από τους εκπροσώπους των δανειστών και αν όλα πάνε καλά, θα ανοίξει την «κάνουλα» για την καταβολή μιας ακόμη υποδόσης ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις