ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτά είναι τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Αυτά είναι τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Στη δημοσιότητα δόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η υπουργική απόφαση που ορίζει τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Μέχρι και 17 χρόνια παραπάνω δουλειά για να βγείτε στη σύνταξη – Καταργούνται όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και ΙΚΑ

Με την απόφαση, ενεργοποιείται ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο με τα όρια ηλικίας να αυξάνονται, κατά περίπτωση, ακόμη και κατά 17 έτη.

Κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται η 18η Αυγούστου. Όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, δεν επηρεάζονται και μπορούν να παραμείνουν στην εργασία τους για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν.

Όσοι όμως δεν θεμελίωσαν δικαίωμα για σύνταξη στις 18 Αυγούστου, θα διαπιστώσουν αύξηση στο όριο ηλικίας. Το χρονικό διάστημα που θα προστεθεί, προκύπτει μέσα από τους αναλυτικούς πίνακες που δημοσιεύονται στην απόφαση.

Επίσης, προκύπτει από το 2022 και μετά, θα υπάρχουν μόνο δύο όρια: το 62ο για όσους έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης και το 67ο για όλους τους υπόλοιπους.

Με την απόφαση καταργούνται, στην ουσία, όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ ακόμη και στο ΙΚΑ (πλην των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων). Η μετάβαση στα νέα αυξημένα όρια ηλικίας γίνεται σταδιακά και θα ολοκληρωθεί σε έξι χρόνια (μέχρι το 2022).

ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ

pinakas11
pinakas12

Σχετικές ειδήσεις