ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι αύριο (6/11) οι ανακοινώσεις για τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Μέχρι αύριο (6/11) οι ανακοινώσεις για τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Μέχρι αύριο (6/11) θα υπάρξουν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, εισηγούμενος τις τροπολογίες που κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο για το δεύτερο «πακέτο» προαπαιτουμένων.

Αναφερόμενος στην τροπολογία για την αναστολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο Τρύφων Αλεξιάδης είπε πως με αυτή δίδεται η δυνατότητα να διαγραφούν πρόστιμα που μπήκαν από την εφαρμογή του νόμου μέχρι σήμερα, ενώ από ημέρα σε ημέρα θα λυθεί το θέμα με τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Να γίνει δεκτή η κατάργηση του ΦΠΑ, ζήτησε ο Γιάννης Βρούτσης

Παρεμβαίνοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, επισήμανε πως ουσιαστικά ο ΦΠΑ 23% παραμένει, διότι η τροπολογία δεν καταργεί το φόρο, αλλά το πρόστιμο που επιβλήθηκε. Ρώτησε δε τον Τρύφωνα Αλεξιάδη τι υποκρύπτεται στη διάταξη αυτή, ζητώντας να πληροφορηθεί αν θα γίνει δεκτή η τροπολογία της ΝΔ που ζητεί την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και την επαναφορά του ελάχιστου συντελεστή στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

«Είναι σαφές ότι δεν καταργούμε τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, παρά λύνουμε το θέμα των παρατάσεων. Το θέμα αυτό είναι σε συζήτηση και θα υπάρξουν ανακοινώσεις μέχρι αύριο», επανέλαβε ο Αλεξιάδης.

Φοροδιαφυγή και ταξινομήσεις αυτοκινήτων

Αναφορικά με την τροπολογία, που αφορά στην επιλογή υποθέσεων φοροδιαφυγής προς έλεγχο, ο αν. υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι ενισχύεται η διάταξη του 2013, η οποία, με μια γενική διατύπωση, προσδιόριζε ότι με αποφάσεις της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων μπορούσε να γίνει επιλογή των υποθέσεων που θα προωθηθούν προς έλεγχο. «Τώρα γίνεται πιο συγκεκριμένη η ρύθμιση για το ποιες υποθέσεις θα επιλεγούν κατ’ έτος και με ποια κριτήρια», ανέφερε συγκεκριμένα ο Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Σχετικώς, τέλος, με την τροπολογία που αφορά στα ζητήματα των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης των αυτοκινήτων, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε πως ικανοποιείται ένα αίτημα της εμπορίας αυτοκινήτων για να τακτοποιηθούν θέματα εισαγωγών αυτοκινήτων, πωλήσεων κ.λπ.

Τέλος, με άλλη ρύθμιση, τακτοποιούνται τα θέματα σχετικά με την εκκαθάριση του Οργανισμού Κωπαΐδας.