ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωταθλήτρια η Γερμανία στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος!

Πρωταθλήτρια η Γερμανία στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος!

Η Γερμανία που κουνά απειλητικά τον «χάρακα» για να επιβάλλει την οικονομική τάξη στην Ευρώπη, είναι «εξπέρ» στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Και όπως εύστοχα το έχει περιγράψει ο θυμόσοφος ελληνικός λαός: Δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις!

Όπως προκύπτει από έκθεση του Ευρωπαϊκού Δικτύου για το Χρέος και την Ανάπτυξη (Eurodad), Γερμανία και Λουξεμβούργο είναι «πρωταθλήτριες» στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει το Eurodad: «Μερικές από τις πιο ύποπτες χώρες εξακολουθούν να είναι το Λουξεμβούργο και η Γερμανία, οι οποίες προσφέρουν ένα ευρύ σύνολο από επιλογές για την απόκρυψη της ιδιοκτησίας και του ξεπλύματος χρήματος». Η συνέχεια έχει πολύ ενδιαφέρον. Όπως επισημαίνει το Marketfair: το ξέπλυμα χρήματος μετατρέπει τα έσοδα του εγκλήματος σε δήθεν νόμιμα χρήματα ή περιουσιακά στοιχεία και έχει συνδεθεί με την διεθνή τρομοκρατία.

Ο συντονιστής φορολογικής δικαιοσύνης της Eurodad, Τοβ Ρίντινγκ υποστηρίζει πως ενώ οι πολίτες της ΕΕ περιμένουν εδώ και ένα χρόνο την Ενωση να βάλει τέλος σε ένα σύστημα που επιτρέπει σε εκατοντάδες πολυεθνικές να φοροαποφεύγουν και να ξεπλένουν χρήμα: «Αντ ‘αυτού εμφανίζονται νέα κενά. Είναι σαφές ότι στην ΕΕ είναι business as usual για τις πολυεθνικές εταιρείες που θέλουν να αποφύγουν τους κανόνες για να μειώσουν τους λογαριασμούς τους, αποφεύγοντας να πληρώσουν φόρους».

Σχετικές ειδήσεις