ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώσεις συντάξεων: Πώς θα υπολογιστούν από την αρχή - Τα τρία κριτήρια και οι μεγάλοι χαμένοι

Μειώσεις συντάξεων: Πώς θα υπολογιστούν από την αρχή - Τα τρία κριτήρια και οι μεγάλοι χαμένοι

Με βάση τρία κριτήρια – «κόφτες» θα γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων, ώστε από το 2016 να εξοικονομηθούν 900 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», το σχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό θα βασίζεται σε έναν αλγόριθμο που θα ονομαστεί «κοινωνικός συντελεστής» και θα λαμβάνει υπόψη του τρία κριτήρια για τις περικοπές συντάξεων, τα οποία είναι:

- Η ηλικία που αποχώρησαν οι ασφαλισμένοι.

- Ο χρόνος ασφάλισης που είχαν.

- Το ύψος της σύνταξης που πήραν, σε σχέση με το μισθό τους.

Όσο πιο μικρή είναι η ηλικία αποχώρησης, λιγότερα τα χρόνια ασφάλισης και υψηλότερη η σύνταξη, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι περικοπές για όσους έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί.

Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί έναντι των δανειστών να παρουσιάσει τις προτάσεις της σύντομα και αναμένεται έως το τέλος του μήνα οι αλλαγές στο ασφαλιστικό να ψηφιστούν στη Βουλή.

Το «μαχαίρι» θα είναι ακόμα μεγαλύτερο στις περιπτώσεις ασφαλισμένων σε ειδικά ταμεία που είχαν υψηλούς μισθούς, λίγα έτη ασφάλισης και υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης.

Όσον αφορά στις επικουρικές, εξετάζεται μεσοσταθμική μείωση 6% στις υψηλές και αύξηση 1% στις ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να διατηρηθεί η αυτοτέλεια και η βιωσιμότητα της επικουρικής ασφάλισης υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

Θα καθιερωθεί ακόμα η εθνική σύνταξη, η οποία θα είναι και η μόνη που θα εγγυάται το κράτος και θα υπολογίζεται στο 60% του μέσου εισοδήματος, ποσοστό που αντιστοιχεί στα 384 – 390 ευρώ.

Από εκεί και πάνω τα χρήματα που παίρνει κάθε συνταξιούχος θα υπολογίζονται ξεχωριστά για τον καθένα, με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολο του εργασιακού βίου του.