ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλειστηριασμοί: Τελεσίγραφο μιας εβδομάδας από τους δανειστές

Πλειστηριασμοί: Τελεσίγραφο μιας εβδομάδας από τους δανειστές

Όπως πρώτο το Newsbomb.gr έγραψε, το χθεσινό Eurogroup (9/11/2015) τέλειωσε πριν καν ξεκινήσει και το τέλειωσαν οι ίδιοι άνθρωποι που «έστησαν» την Ελλάδα στον τοίχο και στα προηγούμενα Eurogroup.

«ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Η ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ» Ο ΝΕΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Σόιμπλε και Ντάισελπμπλουμ με δηλώσεις τους πριν καν ξεκινήσει το Eurogroup τόνισαν ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα αν η Ελλάδα δεν τηρήσει στο ακέραιο όλα τα προαπαιτούμενα και βεβαίως το θέμα των πλειστηριασμών.

Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισαν ότι η συμφωνία στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις που ακολούθησαν, το κρισιμότερο ζήτημα για τους δανειστές είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που αφορά στα «κόκκινα δάνεια» και στην προστασία από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πιερ Μοσκοβισί, μίλησε αρχικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Συγκεκριμένα, τόνισε πως όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν μία προσπάθεια, για να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Μιλήσαμε για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Ο τραπεζικός τομέας πρέπει να θωρακιστεί, για να ρίξουν οι τράπεζες χρήματα στην αγορά» τόνισε, ενώ για τα «κόκκινα δάνεια» σημείωσε: «Παραμένουν ανοιχτές οι συζητήσεις. Πρέπει να βρεθεί μία λύση που, από τη μία, θα προστατεύει τους πλέον ευάλωτους πολίτες και ταυτοχρόνως δεν θα εκμεταλλεύονται οι υπόλοιποι το πλαίσιο».

Ο κ. Μοσκοβισί σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις αντιδράσεις υπογράμμισε ότι σαφώς θα πρέπει να προστατευθούν οι αδύναμοι, καθώς «κανείς δεν επιθυμεί οι μη έχοντες να μείνουν χωρίς μία στέγη πάνω από το κεφάλι τους», αλλά, για να γίνει αυτό, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να... μετρήσει πόσοι ακριβώς είναι.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, υπάρχουν, όντως, Έλληνες, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο, αλλά υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, τους οποίους χαρακτήρισε ως «κακοπληρωτές από πεποίθηση» και για τους οποίους δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία συμπάθεια.

Επί της ουσίας, στο παρασκήνιο γίνεται ένα παζάρι για το ποσοστό επί των κόκκινων δανειών εις το οποίο θα εφαρμοστούν οι κατασχέσεις, με την ελληνική κυβέρνηση να μην γνωρίζει ποιοι και πόσοι είναι οι δανειολήπτες που έχουν πραγματικό πρόβλημα και πόσοι είναι αυτοί που «κρύβονται» πίσω από την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας και είναι ανάγκη να κλείσουν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες, διεμήνυσε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως είπε, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία για τα «κόκκινα δάνεια» εντός της εβδομάδας.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε, μεταξύ άλλων, ότι ενημερώθηκε από τους Θεσμούς ότι έγινε πολύ πρόοδος και «πολλή δουλειά» στις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι «υπάρχει θετικό κλίμα» και, όπως υπογράμμισε, «αυτό τονίστηκε απ' όλους».

Η ανακοίνωση του Eurogroup μετά τη συνεδρίαση:

«Οι Θεσμοί και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσαν το Eurogroup για την πρόοδο στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος του ESM, το οποίο συμφωνήθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Επίσης, το Eurogroup συζήτησε τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.

Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τα μέτρα για τον τραπεζικό τομέα, όπως και τη νομοθεσία που έχει συμφωνηθεί για το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων, μέσα στην εβδομάδα. Αυτό θα ''ξεκλειδώσει'' την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από τον ESM και τη μεταφορά των χρημάτων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Εως και 10 δισ. προορίζονται για αυτό το σκοπό υπό το πρόγραμμα.

Το ποσό των 10 δισ. έχει ήδη μεταφερθεί από τον ESM σε ξεχωριστό λογαριασμό και μπορεί να μεταφερθεί στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μόλις υλοποιηθούν οι συμφωνημένοι όροι. Το Eurogroup ανέθεσε στο EuroWorkingGroup να αξιολογήσει την εφαρμογή των προαναφερθέντων μέτρων το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας».