ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διάφανο το νέο χαρτονόμισμα των 20 ευρώ!

Διάφανο το νέο χαρτονόμισμα των 20 ευρώ!

Στις 25 Νοεμβρίου κυκλοφορεί το νέο εικοσάευρο το οποίο στο φως θα είναι διάφανο και δεν θα μπορεί να αντιγραφεί από παραχαράκτες. Τι θα γίνει με τα παλιά χαρτονομίσματα;

«Το νέο τραπεζογραμμάτιο των είκοσι ευρώ είναι σταθμός στην τεχνολογία των χαρτονομισμάτων», υποστηρίζει ο Καρλ Λούντβιχ Τίλε, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τον ίδιον, το ολόγραμμα δε μπορεί να αναπαραχθεί με μία απλή έγχρωμη φωτοτυπία κι αυτό είναι κάτι που θα λύσει αρκετά προβλήματα με δεδομένο ότι το εικοσάευρο ήταν το «αγαπημένο» χαρτονόμισμα των παραχαρακτών.

Ειδικά για το πρώτο εξάμηνο του 2015 το ποσοστό των πλαστών χαρτονομισμάτων των είκοσι ευρώ (είναι το χαρτονόμισμα που χρησιμοποιείται περισσότερο στην Ευρώπη), ειδικά για την Γερμανία κυμάνθηκε στο 41%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκη Κεντρική Τράπεζα, θα διανεμηθούν 4,3 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα σε τράπεζες, αυτόματα μηχανήματα και ανταλλακτήρια συναλλάγματος. Θα ζυγίζουν 4.300 τόνους και αν τα… απλώσει κάποιος το ένα δίπλα στο άλλο θα μπορούν να καλύψουν μία έκταση συνολικής επιφανείας 5.767… ποδοσφαιρικών σταδίων!

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle στο χαρτονόμισμα βρίσκεται αποτυπωμένο το πορτρέτο της Ευρώπης έτσι όπως αυτό έχει χαραχθεί σε βάζο το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου και έχει ιστορία 2.000 ετών!


Πάντως, τα παλιά χαρτονομίσματα των 20 ευρώ δεν χάνουν την αξία τους.

Αυτήν την στιγμή, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα κυκλοφορούν 3,3 δισεκατομμύρια εικοσάευρα. Η αντικατάστασή τους με τα καινούργια χαρτονομίσματα ενδέχεται να κρατήσει αρκετούς μήνες. Η απόσυρση των παλιών χαρτονομισμάτων θα γίνει σταδιακά. Όμως, έτσι κι αλλιώς δεν χάνουν την αξία τους…

Σχετικές ειδήσεις